ITM Botoșani: Acţiune de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din întreprinderi mici

ITM Botoșani: Acţiune de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din întreprinderi mici

Obiectivul acestei acțiuni este monitorizarea respectării prevederilor legale privind prevenirea riscurilor profesionale în întreprinderi mici, precum şi cu privire la măsurile de prevenire şi protecţie aplicate.

Acţiunea de monitorizare urmăreşte, pe de o parte, conştientizarea angajatorilor cu privire la necesitatea respectării cerinţelor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi, pe de altă parte, identificarea situaţiei actuale a activităţilor de prevenire şi protecţie realizate în întreprinderi mici. 

Legea nr.319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă, modificată şi completată, stabileşte principii generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, protecţia sănătăţii şi securitatea lucrătorilor, eliminarea factorilor de risc şi accidentare, informarea, consultarea, participarea echilibrată potrivit legii, instruirea lucrătorilor şi a reprezentanţilor lor, precum şi direcţiile generale pentru implementarea acestor principii.

Potrivit articolului 7 alin.(1) lit. b) al Legii nr. 319/2006, angajatorul are obligaţia să ia măsurile necesare pentru prevenirea riscurilor profesionale. De asemenea, angajatorul are obligaţia să evalueze riscurile pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de muncă, a substanţelor sau preparatelor chimice utilizate şi la amenajarea locurilor de muncă (art. 7 alin.(4) lit.a). 

Ulterior evaluării riscurilor şi dacă este necesar, măsurile de prevenire, precum şi metodele de lucru şi de producţie aplicate de către angajator trebuie să asigure îmbunătăţirea nivelului securităţii şi al protecţiei sănătăţii lucrătorilor şi să fie integrate în ansamblul activităţilor întreprinderii şi/sau unităţii respective şi la toate nivelurile ierarhice.

Luând în considerare faptul că o mai bună implementare a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă determină îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi reducerea numărului de accidente de muncă şi boli profesionale, Inspecţia Muncii are ca prioritate ridicarea nivelului de respectare a cerinţelor legale în toate întreprinderile, cu focalizare pe întreprinderile mici în cadrul acestei acţiuni de monitorizare. 

În acest context şi având în vedere specificitatea întreprinderilor mici care se confruntă adesea cu resurse limitate, cu riscuri profesionale care nu sunt cunoscute/evaluate, care nu aplică măsuri adecvate de prevenire şi protecţie, în Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2022 s-a inclus Acţiunea de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din întreprinderi mici (10-49 lucrători).

Grupul țintă al acestei acțiuni de monitorizare va viza întreprinderile mici din toate domeniile de activitate.

Durata acestei acțiuni de monitorizare este ianuarie – decembrie 2022.

Acţiunea se va desfășura astfel:
Inspectorii de muncă din cadrul inspectoratului teritorial de muncă vor transmite Chestionarul privind respectarea cerinţelor minime generale de securitate şi sănătate în muncă la minim 10 întreprinderi mici/inspector de muncă, cu precizarea termenului de răspuns, respectiv 10 zile lucrătoare de la trimiterea chestionarului. De asemenea, se va specifica faptul că netransmiterea răspunsului la chestionar la inspectoratul teritorial de muncă va avea ca urmare efectuarea unui control în întreprinderea respectivă.

Aceștia vor analiza răspunsurile angajatorilor la Chestionarul privind respectarea cerinţelor minime generale de securitate şi sănătate în muncă şi, în funcţie de rezultatul analizei, vor stabili întreprinderile mici la care vor efectua controale.

Pentru a verifica informaţiile transmise de angajatori, se vor efectua controale la întreprinderile mici stabilite  precum şi la cele care nu au transmis răspunsul la chestionar la inspectoratul teritorial de muncă.

Stirea anterioara

Şezătoare tradiţională organizată la Botoșani de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale

Stirea Urmatoare

Circulați în siguranță! Recomandările polițiștilor pentru șoferi, în contextul codului roșu de caniculă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.