Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
De astazi intra în vigoare noul Cod al Muncii

De astazi intra în vigoare noul Cod al Muncii

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Social

De luni munca la negru se pedepseşte cu închisoarea. Angajatorii pot ajunge după gratii dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale. Noul cod al muncii mai prevede majorarea perioadei de preaviz şi reglementează agentul de muncă temporară. Modificări au fost făcute şi în cazul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior, primele şase luni de la debutul în profesie fiind considerate perioadă de stagiu.

 

Noua lege echilibrează relaţia dintre angajat şi angajator şi flexibilizează piaţa muncii. Codul Muncii creşte perioadele de preaviz şi de probă, permite firmelor să scape de lucrătorii incompetenţi şi pedepseşte aspru angajatorii care folosesc munca „la negru". O persoană care doreşte să se angajeze va sta în probă cel mult trei luni, dacă este vorba de un post de execuţie, şi maximum 120 de zile, pentru funcţiile de management. În cazul disponibilizărilor, primii pe lista neagră vor fi muncitorii mai puţin performanţi, fiindcă nu mai primează criteriile sociale de selecţie.

 

De asemenea, cresc amenzile date angajatorului: pentru fiecare om folosit fără forme legale, firma va plăti între 10.000 şi 20.000 de lei. Mai mult, angajatorul care are mai mult de cinci lucrători „la negru" riscă pedeapsa cu închisoarea, de la unu la doi ani.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Social: Alte articole din Botosani