Coronavirusul pune în gardă ITM Botoșani. Angajatorii, obligați să asigure sănătatea si securitatea angajaților

Coronavirusul pune în gardă ITM Botoșani. Angajatorii, obligați să asigure sănătatea si securitatea angajaților

Angajatorii au obligația de a întocmi un plan pentru prevenirea accidentelor de muncă, a bolilor profesionale sau a îmbolnăvirilor. Ce măsuri trebuie luate pentru prevenirea infectării angajaților cu noul coronavirus – COVID 19.

Securitatea şi sănătatea în muncă reprezintă ansamblul activităţilor având ca scop asigurarea condiţiilor optime în desfăşurarea procesului de muncă, apărarea sănătăţii, integrităţii corporale şi a vieţii angajaţilor şi a altor persoane implicate în procesul de muncă.

În vederea prevenirii accidentelor de muncă, a bolilor profesionale sau a îmbolnăvirilor, în toate aspectele legate de muncă, angajatorii au obligaţia de a întocmi un plan de prevenire şi protecţie compus din măsuri tehnice, igienico-sanitate şi organizatorice, bazat pe evaluarea riscurilor precum şi de a asigura echipamentele individuale de protecţie care să îndeplinească cerinţele de securitate şi sănătate în muncă specifice locului de muncă.

Activitatea de comunicare şi relaţii cu publicul a Inspecţiei Muncii nu va fi întreruptă, însă siguranţa tuturor este cea mai importantă în contextul actual. Astfel, recomandăm publicului să evite deplasările care nu sunt obligatorii şi să se limiteze la cele strict necesare. Pentru depunerea documentelor, persoanele fizice şi juridice au la dispoziţie mijloace de comunicare indicate pe site-ul Inspecţiei Muncii:
https://www.inspectiamuncii.ro/bulletin-informativ,
https://www.inspectiamuncii.ro/petitii-si-sesizari
şi, pentru inspectoratele teritoriale de muncă, la adresa:
https://www.inspectiamuncii.ro/contact.

Inspecţia Muncii atenţionează, atât angajatorii cât şi angajaţii/lucrătorii că au obligaţia să ia toate măsurile care se impun pentru prevenirea infectării angajaţilor/lucrătorilor cu noul coronavirus –COVID-19.

Angajatorii au obligaţia de a prelucra angajaţilor/lucrătorii asupra principalelor măsuri necesar a fi întreprinse:
spălarea mâinilor cât mai des posibil cu apă şi săpun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool;
utilizarea măştilor de protecţie de către persoanele bolnave;
evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute;
evitarea atingerii gurii, nasului în caz de tuse sau strănut;
dezinfectarea periodic a suprafeţelor de contact cu soluţii pe bază de clor sau alcool;

Totodată, angajatorii trebuie să aibă în vedere dispoziţiile legale conform cărora măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă, nu comportă, în nicio situaţie, obligaţii financiare pentru angajaţi/lucrători.

În scopul prevenirii îmbolnăvirilor şi recuperării capacităţii de muncă, asiguraţii pot beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru carantină, conform reglementărilor cuprinse în O.U.G. nr. 158/2005, privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în Normele de aplicare a prevederilor acesteia, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 15/1311/2018, cu modificările şi completările ulterioare.

Precizăm că Inspecţia Muncii va verifica în continuare, cu responsabilitate, modul în care angajatorii respectă prevederile legale în vigoare, în domeniile de competenţă.

Stirea anterioara

Costel Lupașcu: „În plină criză de sănătate publică, liberalii își împart funcții și schimbă prefectul la Botoșani”

Stirea Urmatoare

Anunț important de la ANAF! Formularul va fi disponibil începând de miercuri, 20 ianuarie! Cum trebuie completat

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.