Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Zece alimente pe care să nu le încălzești niciodată în cuptorul cu microunde

Zece alimente pe care să nu le încălzești niciodată în cuptorul cu microunde

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Sanatate

Pentru ca esti foarte ocupata si timpul tau este pretios, trucurile menite sa-ti faca viata mai usoara nu sunt doar utile, ci devin necesare. Iar cuptorul cu microunde este unul dintre aliatii la care apeleaza numeroase persoane in bucatarie. Dar sunt unele lucruri pe care cuptorul cu microunde nu le poate face. Descopera zece alimente pe care sa nu le incalzesti niciodata in cuptorul cu microunde. Pot deveni nocive pentru sanatate sau pot fi un adevarat pericol pentru siguranta ta.

Ouale in coaja. Probabil ai vazut tot felul de trucuri pe Pinterest, printre care si acela de a prepara ouale in coaja in cuptorul cu microunde. Desi ar putea parea simplu sa "fierbi" oua fara apa in cuptorul cu microunde, este o greseala majora. In timp ce se incalzesc, ouale elimina vapori de apa in interior. Si pentru ca apa continuta sa incalzeste brusc atunci cand pui ouale in cuptorul cu microunde, acestea vor exploda. E de preferat sa ramai la varianta clasica, de oua fierte in apa, pe aragaz.

Broccoli. Aceasta leguma extrem de sanatoasa poate fi preparata in numeroase moduri: la abur, la tigaie, in cuptor, pane, fiarta si lista poate continua. Dar nu este compatibila cu prepararea la cuptorul cu microunde. Comparativ cu celelalte modalitati de a prepara broccoli, varianta in cuptorul cu microunde distruge mai multi nutrienti. Ca sa pastrezi cat mai mult acid folic si vitamina C in broccoliul tau, prepara-l la abur sau in varianta sote.

Laptele matern. Mamele care alapteaza apeleaza adesea la un truc foarte util si anume congelarea propriului lapte. Acesta poate fi decongelat si incalzit, fiind sigur pentru sugari, daca sunt respectate normele de igiena si siguranta. Dar incalzirea laptelui matern la cuptorul cu microunde nu este o varianta recomandata de specialisti. Potrivit Agentiei pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite, incalzirea laptelui matern in cuptorul cu microunde poate cauza incalzirea neuniforma, cu zone reci si altele fierbinti, ceea ce pune in pericol siguranta bebelusului, care se poate opari. Este recomandat sa dezgheti laptele in frigider sau sub jet de apa, daca este intr-un recipient inchis ermetic.

Orice a mai fost incalzit in cuptorul cu microunde. Calitatea alimentelor tale scade cu fiecare reincalzire la cuptorul cu microunde, mai ales daca alegi temperaturi mari pentru o perioada mai lunga de timp. Incalzeste numai cantitatea de mancare pe care crezi ca o vei manca la o singura masa, pentru ca vei mai putea incalzi ulterior daca este necesar. Incalzirile repetate distrug nutrientii din mancarurile tale si ar trebui evitate.

Fructele intregi. Fructele pot fi puse in cuptorul cu microunde, dar trebuie sa ai grija in ceea ce priveste fructele intregi. Fructele in coaja, intregi, asa cum sunt strugurii, piersicile sau merele, impiedica apa sa iasa atunci cand sunt incalzite, ceea ce inseamna ca vor exploda in cuptorul cu microunde. Este de preferat sa le tai felii sau sa le intepi din loc in loc inainte de a le incalzi in cuptorul cu microunde, pentru ca aburul sa poata iesi din interior.

Ardeii iuti. Daca ai preparat o mancare delicioasa si ai decis sa presari fulgi de ardei iute inainte de a o incalzi in cuptorul cu microunde, vei descoperi ca este o decizie gresita. Atunci cand ardeiul iute este incalzit in cuptorul cu microunde, substanta care ii da gustul iute, numita capsaicina, este eliberata in aer. Poate produce arsuri ale cailor respiratorii sau ale ochilor.

Carnea congelata. Este probabil unul dintre alimentele cel mai des decongelate in cuptorul cu microunde. Dezghetarea treptata a carnii congelate, folosind programul special al cuptorul cu microunde, este o metoda sigura. Dar este gresit sa alegi un program rapid, care incalzeste brusc carnea. Specialistii avertizeaza ca in zonele mai subtiri, carnea va fi preparata termic, iar in cele mai groase nu se va decongela complet. Iar acest lucru poate cauza si inmultirea bacteriilor, mai ales daca trebuie sa mai astepti cel putin jumatate de ora inainte de a gati carnea. Cea mai sigura metoda de a decongela carnea este sa o lasi peste noapte in frigider.

Telina, spanacul si sfecla. Caldura puternica poate face ca nitratii continuti in aceste legume sa devina toxici, avand efecte carcinogene. Prin urmare, este de preferat sa eviti prepararea sau incalzirea lor in cuptorul cu microunde.

Apa. Atunci cand apa este incalzita prea mult timp in cuptorul cu microunde, intr-un vas ceramic sau din sticla termorezitenta, este posibil ca bulele sa nu se formeze din cauza temperaturii prea mari. Apa se supraincalzeste, iar cand scoti cana, caldura este eliberata brusc, prin bule mari de apa si clocote violente. Ca sa reduci riscul de a te opari, incalzeste apa pentru perioada minima de timp necesara.

Alimente in recipiente din plastic sau styrofoam. Plasticul contine substante numite BPA, care actioneaza precum hormoni in organism putand sa provoace dezechilibre hormonale si problme de sanatate. Iar atunci cand sunt incalzite, acestea se transfera in alimente. De asemenea, recipientele de unica folosinta pentru mancare, realizate dintr-un tip de plastic numit styrofoam, elibereaza substante toxice atunci cand sunt incalzite. Cea mai sigura metoda este de a pune alimentele in vase din ceramica sau sticla termorezistenta inainte de a le incalzi in cuptorul cu microunde. sursa: eva.ro

ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Sanatate: Alte articole din Botosani