Meteorologii au emis o informare meteo de precipitații moderate cantitativ
Tratarea sinuzitei – o afecţiune care se intensifică la frig
Simţi presiune la nivelul feţei, o stare generală proastă şi nasul înfundat? Aceste simptome sunt specifice sinuzitei şi devin mai supărătoare odată cu temperaturile scăzute. Tratarea sinuzitei înseamnă inclusiv medicamente cu efect antibiotic.
Sinuzita, cunoscută în termeni medicali drept rinosinuzită, reprezintă inflamarea mucoasei unuia sau mai multor sinusuri paranazale şi apariţia unor secreţii purulente. Tratarea sinuzitei se face în funcţie de tipul afecţiunii, care poate fi acută (are o durată de până la 3 săptămâni), subacută (durează între 2 şi 12 săptămâni) şi cronică (simptomele ţin mai mult de 12 săptămâni).
De asemenea, rinosinuzita mai poate fi: bacteriană (fiind cel mai des cauzată de Streptococul Pneumonie şi Haemophilus Influenzae, fungică (cel mai des implicate sunt speciile de ciuperci din clasa Aspergillus şi Mucor), cât şi virală (când se produce o minimă inflamare a mucoasei sinusale cauzată de virusuri gripale) şi alergică. În cazul sinuzitei alergice se formează secreţii lichide şi transparente la nivelul sinusurilor. Rinosinuzita alergică cronică se poate complica prin apariţia polipozei nazo-sinusale.
Când este nevoie de antibiotice
În 80% din cazuri, rinusinuzita este produsă de bacterii, fiind nevoie de tratament cu antibiotic. Acest tratament ar trebui ţinut minimum 10 zile şi poate ajunge până la 4 săptămâni, în funcţie de rezistenţa bacteriilor.
Rinosinuzita fungică se dezvoltă pe un status imunitar extrem de scăzut, iar tratamentul acesteia este asemănător cu cel al rinosinuzitei bacteriene, numai că în loc de antibiotic se recomandă antifungic/antimicotic.
„În schema de tratament mai pot fi introduse mucoliticele şi secretoliticele (medicamente care fludifică secreţiile din sinusuri şi le expulzează afară mai repede), antialergicele (pentru a scădea edemul şi inflamaţia mucoasei rinosinusale), decongestionantele nazale (dacă nu desfundăm bine nasul nu se pot elimina toate secreţiile din nas şi sinusuri) şi spălăturile nazale cu apă de mare, fără de care nu putem să eliminăm aşa de uşor secreţiile din sinusuri”, explică medicul specialist Ana-Maria Apostol.
Dacă sinuzita rezistă la tratamentul medicamentos, este nevoie de intervenţie chirurgicală endoscopică, care presupune drenarea secreţiilor purulente din sinusuri.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.