Trimite stirea ta ! [email protected]

ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Situație critică: Spitalul Județean Botoșani nu mai are vaccin antitetanos

Situație critică: Spitalul Județean Botoșani nu mai are vaccin antitetanos

Situatie de criza in cel mai mare spital din Botosani, unde nu se mai gaseste vaccinul antitetanos de saptamani intregi. Dozele s-au terminat, iar nevaccinati pacientii risca de fara tetanos, o boala ce ataca muschii si care poate duce la moarte.

Deocamdata nu se stie cand se va rezolva aceasta criza, intrucat vaccinul nu se produce in tara, iar Ministerul Sanatatii nu a stabilit pretul pentru achizitia vaccinului. Situatia se intampla in mai multe spitale din Romania si grav este faptul ca serul nu se gaseste nici macar in farmacii.

„Ministerul Sanatatii nu a stabilit pretul pentru acest vaccin, motiv pentru care nimeni din Romania nu il poate achizitiona. Nu mai avem de cel putin doua-trei saptamani. Acordam o atentie deosebita pacientilor care se prezinta cu plagi tetanigene, prelucrare primara in UPU, mai mult de atat daca nu avem vaccin nu avem ce sa facem. Va zic o situatie din spital in care un medic a spus ca nu este, pacienta stiind ca s-a intepat intr-un cui s-a dus sa-l cumpere, dar nu l-a putut achizitona pentru ca nu este nici in farmacii. In cazul in care pacientul nu are imunitate exista risc sa faca tetanos. In Romania nu se produce vaccin, vaccinul este importat, cand va aparea in sistem vom cumpara. Cei de la achizitii intreaba in permanenta”,a declarat Stefan Bercea, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.

La pediatrie, de exemplu vaccinul lipseste de trei saptamani, iar medicii trag un semnal de alarma.

„Lipsa acestui vaccin afecteaza in foarte mare masura pentru ca vaccinarea antitetanica este obligatorie in plagile cu potential tetanigen .Sunt multi copii accidentati, foarte multi bolnavi in general, sigur se face toaleta plagii, se face profilaxie cu antibiotice, dar este total insuficient. Iata riscurile sunt foarte mari, nu stiu cine si le va asuma si in ce masura pot fi ele corectate, obligatoriu trebuie corectate in termenul cel mai scurt. Nu exista antitetanic nici in sectia de chirurgie, nu exista nici in urgenta, nici in spital, nici la contagioase, nu exista nicaieri pentru ca nu exista pe piata”, a declarat medicul Aurel Tinca, sectia de pediatrie.

Vaccinul antitetanos trebuie administrat pacientilor care se prezinta la spital cu plagi deschise, provocate de exemplu de zgarieturi, intepaturi.In cazul in care medicamentul nu se administreaza pacientul risca sa se imbolnaveasca grav. Sursa: btonline.ro

ZiareBotosani.ro

Sanatate: Alte articole din Botosani