Mit sau realitate: Există sau nu bacterii în carnea de pui?

Mit sau realitate: Există sau nu bacterii în carnea de pui?

În ultimele luni, în diverse părţi ale globului, s-au raportat diverse probleme legate de bacteriile prezente în carnea de pui şi tratarea acestora cu medicamente şi antibiotice. Consecinţa pare a fi transmiterea urmelor de medicamente şi antibiotice consumatorilor, creând un risc pentru starea de sănătate a acestora. După un consum îndelungat al tipurilor de carne provenită din păsări tratate în acest fel, consumatorii pot să îşi creeze imunitate şi vor fi nevoiţi să recurgă la alte tipuri de tratamente în situaţiile normale în care medicamentele/antibioticele din clasa respectivă ar avea efect.

Un sumar al publicaţiilor în SUA având ca sursă cercetări ale instituţiilor de renume arată că mai multe bacterii E-coli rezistente la mai multe medicamente au fost găsite în carnea de pui. Mai mult, în Germania s-au raportat analize care relevă niveluri alarmant de mari de rezistenţă la medicamente ale bacteriilor care se găsesc inclusiv în puii care sunt crescuţi organic. În Republica Cehă o publicaţie a arătat că anumite bacterii găsite în carnea de pui sunt rezistente la fluorochinolone, o clasă de medicamente importante în medicină umană. Cele mai recente publicaţii, încă două rapoarte europene, din Olanda şi Suedia, arată că bacteriile rezistă la medicamente care se găsesc în carnea de pui.

Aceste subiecte sunt controversate şi uneori, datorită lipsei de transparenţă din industrie duc la percepţii greşite şi crează panică asupra consumatorilor. Unele rezultate sunt într-adevăr îngrijorătoare însă în majoritatea cazurilor evoluţia rapidă a ştiinţei în industrie, diversele metode folosite în combaterea bolilor şi monitorizarea instituţiilor din domeniu, duc la o protejare a consumatorilor în ceea ce priveşte produsele finite.

Din fericire, prevederile legale din Europa sunt stricte în ceea ce priveşte protecţia consumatorilor. Astfel ca, de exemplu Reg. EU 2160/03 cere teste obligatorii pentru Salmonela efectuate de către producător. Aceste rezultate trebuie înregistrate în informaţiile privind lanţul alimentar. În mod normal informaţia este pozitivă sau negativă. În cazul în care este pozitivă, informaţii suplimentare vor fi furnizate privind rezultatele testelor privind identificarea exactă a tipurilor de salmonela.

Şi carnea de pui ECO poate conţine bacterii precum Salmonela

Mai mult, există percepţia greşită asupra cărnii de pui etichetate “organic” sau “natural” că ar arăta un conţinut mai redus de Salmonela. În realitate, acest gen de etichetare nu oferă vreo informaţie ştiinţifică validă care să arate că un anumit tip de carne de pasăre conţine mai multe sau mai puţine bacterii Salmonela decât alt tip. Bacteria de pe alimentele crude de origine animală nu provoacă neapărat boala iar aceasta se regăseşte şi în lapte şi produse lactate, ouă, fructe de mare şi anumite fructe şi legume. Important este să se gătească la temperaturile recomandate şi să se respecte condiţiile elementare de igiena în alimentaţie.

Principalele boli ale puilor de carne sunt determinate de către agenţi patogeni precum virusuri, bacterii, flagelat şi protozoare. Acestea trebuie tratate desigur cu medicamente prescrise de către medicii veterinari şi uneori chiar antibiotice. Producătorii au obligaţia să se asigure că până la procesarea puilor în abator rezidurile de medicamente au fost eliminate din organismul acestora.

Problemele care apar în cazul neasigurării condiţiilor corespunzătoare de creştere sau în cazuri de boală sunt de impact major pentru producător. Acestea duc la un efectiv neuniform, probleme respiratorii ale păsărilor, diaree, tulburări de mers, moarte subită etc. Astfel, loturile pot conţine efectiv neuniform, pui mici datorită temperaturilor inacvate, spaţiului prea mic, ventilaţiei necorespunzătoare, aşternutului mucegăit, adăpării deficitare sau hranei insuficiente, precum şi luminii insuficiente şi tulburărilor de metabolism. În concluzie, este de interesul producătorilor să asigure şi să respecte condiţiile de biosecuritate în vederea creşterii profitabilitatii. Un exemplu de succes din industria din România îl reprezintă producătorul de carne de pasăre cunoscut sub brandul Coco Rico. Conform declaraţiilor unor reprezentanţi ai societăţii, aceştia respectă cu stricteţe indicatorii de performanţă furnizaţi de compania internaţională care le furnizează materialul genetic, împreună cu recomandările veterinare şi cu experienţa lor de peste 20 de ani în domeniu. Astfel, au reuşit să ajungă la indicatori de performanţă net superiori industriei.

Drept urmare, un vid sanitar adecvat precum şi curăţarea periodică şi eficientă a halei, urmată de introducerea aşternutului nou, reduce în consecinţă, agenţii patogeni în mediul înconjurător. Investigarea bolilor necesită cunoştinţe a ceea ce se aşteaptă, la ce vârstă şi cum se poate detecta ce este anormal pentru lot. În momentul în care sunt observate sau suspectate probleme de sănătate, în loturile de broiler, trebuie cerut sfatul veterinar cât mai devreme posibil. Când se investighează cauza unei boli, trebuie acordată grijă în asocierea unei bacterii sau virus cauzei bolii.

Mai mult, foarte multe bacterii sau virusuri non-patogene pot fi de asemenea izolate în broileri (pui pentru carne) sănătoşi. Îmbunătăţirea continuă a sănătăţii broilerilor din cadrul unei ferme sau a unui complex de ferme de broiler, necesită o bună păstrare a evidenţei şi colectare de probe pe toată durata vieţii loturilor şi pe parcursul întregului proces de producţie. Sursa: capital.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Exercițiu de amploare a pompierilor din Botoșani, Dorohoi și Săveni. Misiuni de salvare în cazul unor incendii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.