Duşmanul ascuns din coaja pepenelui galben – cum ne poate îmbolnăvi fructul cu cea mai multă vitamina A

Duşmanul ascuns din coaja pepenelui galben – cum ne poate îmbolnăvi fructul cu cea mai multă vitamina A

Cunoscut şi cultivat încă din vremea Imperiului Roman, aromatul pepene galben, fructul cu cel mai mare conţinut de vitamina A, poate deveni un duşman al sănătăţii. Coaja fructului poate fi infestată cu temuta bacterie Salmonella, medicii sfătuindu-ne să-l spălăm sub jet puternic de apă înainte de a-l consuma, pentru a elimina astfel orice risc de îmbolnăvire.

Coaja pepenelui galben poate fi infestată cu bacteria Salmonella, motiv pentru care este bine să spălaţi fructul sub jet abundent de apă, înainte să îl tăiaţi. Dacă îl consumati în stare proaspătă, nu adăugaţi zahăr sau ale ingrediente, dacă doriţi o gustare cu adevărat sănătoasă”, spun specialiştii.

Câteva motive să mănânci pepene galben

Completarea aportului de vitamina A. Doar 100 de grame de pepene galben asigură 112% din doza zilnica recomandată de vitamina A, una dintre cele mai mari valori înregistrate de fructe. Aceasta este un antioxidant puternic, esenţial pentru o vedere excelentă şi necesar pentru menţinerea sănătătii membranelor corpului şi a pielii. Consumul fructelor bogate în vitamina A s-a dovedit a fi eficient şi în protecţia organismului împotriva cancerului pulmonar.

Aliat în curele de slăbire. Chiar dacă are un gust dulce, pepenele galben este compus din 90% apă, aflându-se pe lista fructelor cu un conţinut scăzut de calorii. În jur de 100g de pepene galben conţin doar 30-50 kcal.

Excelent diuretic. Datorită conţinutului bogat de potasiu, pepenele galben ne ajută să eliminăm apa în exces. Un bun echilibru potasiu/sodiu favorizează schimburile hidrice şi împiedică retenţia de apă în ţesuturi.

Bun pentru piele şi pentru ochi. Alături de mango şi de caise, pepenele galben este un fruct cu un conţinut bogat de beta-caroten. Acesta acoperă în jur de 50% din necesarul zilnic. Nesintetizat de către organism, beta-carotenul este un precursor al Vitaminei A, un antioxidant interesant care îţi protejează vederea dar şi pielea. Favorizează bronzul şi ne protejează pielea de soare.

Bogat în Vitamina C. Chiar dacă nu este cel mai bogat fruct în vitamina C, pepenele galben poate furniza până la un sfert din aportul zilnic recomandat. 100g de pepene galben conţin în jur de 25mg de vitamina C. Proprietăţile antioxidante ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, anumitor tipuri de cancer dar şi în procesul de îmbătrânire pe care îl întârzie

Scade tensiunea arterială. Toate alimentele ce conţin potasiu precum pepenele galben contribuie la restabilirea echilibrului potasiu/sodiu şi la lupta împotriva hipertensiunii favorizată de excesul de sare. O jumătate de pepene galben conţine în jur de 20% din necesarul zilnic de potasiu.

Tonic pentru organism. Datorită conţinutului bogat de Vitamina K, pepenele galben este un tonic excelent, contribuind la transmiterea impulsurilor nervoase de la creier spre muşchi. Sursa: adevarul.ro

Stirea anterioara

Kate Middleton are o listă întreatgă de interdicţii de la Regină. Vezi despre ce este vorba

Stirea Urmatoare

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.