Cum recunoști și tratezi parazitoza intestinală

Cum recunoști și tratezi parazitoza intestinală

Parazitoza intestinala reprezinta o boala determinata de inmultirea excesiva a parazitilor intestinali si aparitia simptomelor caracteristice.

Exista mai multe tipuri de paraziti intestinali, printre care si lambliaza sau giardioza intestinala - cele mai frecvente boli intalnite atat in randul copiilor, cat si in randul adultilor. Lambliaza sau giardioza intestinala este o infectie digestiva cauzata de prezenta in intestin a unui parazit numit Giardia Lamblia, ce isi formeaza un ciclu de viata de la ou pana la parazitul adult (vierme) sau forma chistica.

Lambliaza se intalneste pe majoritatea teritoriilor, insa mai predominat in zonele cu o igiena precara, unde apa nu este potabila, iar accesul la apa potabila este imposibil. Mai pot fi gasiti si in bazine sau fantani netratate corespunzator sau chiar in anumite rauri sau lacuri unde ecologizarea nu se face. Un aspect important de precizat este faptul ca parazitii pot supravietui la temperaturi foarte scazute si pot fi luati inclusiv de la apa de robinet daca aceasta nu este filtrata corespunzator.

Transmiterea
Se realizeaza de la om la om, el fiind gazda principala, dar si rezervorul de contaminare prin maini murdare, alimente contaminate, jucarii in cazul celor mici si apa potabila.

Semne si simptome
De cele mai multe ori, boala este asimptomatica, motiv pentru care multi dintre pacienti nu se prezinta la medic si sunt depistati intamplator la bilantul anual de analize medicale. Semnele cele mai frecvente apar la 2-3 zile de la contaminare, dupa ce parazitul se instaleaza in organism si se caracterizeaza prin scaune diareice, urat mirositoare, frecvente sau nu si asociate cu dureri abdominale si senzatie de balonare care pot dura cateva saptamani.

Mai pot aparea urmatoarele simptome dupa caz:
febra sau frisoane;
durere acuta abdominala de regula localizata in zona ombilicului (buric);
senzatie de greata prelungita;
varsaturi periodice, in special dimineata;
aparitia eruptiilor pe piele de culoare roz-rosu si insotite de mancarime;
dureri de cap (cefalee);
scaderea poftei de mancare;
pierdere in greutate de cauza necunoscuta
mancarimi nazale si in zona anala;
senzatie de oboseala permanenta;
scaun moale sau in unele cazuri chiar constipatie;
respiratie urat mirositoare (halena fetida).

Tratament
Este unul simplu de administrat si usor de suportat atat pentru adulti, cat si pentru copii si consta in medicamente cu rol antiparazitar ce se administreaza fie in doza unica cu repetare la o saptamana, fie timp de cinci zile consecutiv in cazul infectiilor cronice/rezistente la terapie cu pauza timp de o saptamana si repetare dupa. In cazul copiilor, fie se administreaza medicamente antiparazitare sub forma de sirop sau comprimate pisate dozate corespunzator, fie se recurge la tratament naturist sub diverse forme (sirop/pastile).

De retinut este faptul ca odata ce ati depistat parazitoza intestinala este important sa fie tratat fiecare membru al familei pentru a evita o eventuala reinfestare si a distruge rezervorul de contaminare. Dupa tratament si pauza, mai este indicat repetarea setului de analize, in special analizele din scaun pentru a vedea daca tratamentul a fost eficient, iar in cazul in care nu s-au eradicat, medicul trebuie sa prescrie un alt tratament pentru o perioada mai lunga de timp.

Stirea anterioara

Lecţie autentică de tradiţii și obiceiuri la Dorohoi „Parada obiceiurilor de iarnă” din ultima zi a anului - VIDEO

Stirea Urmatoare

Telefonul înregistrează tot ce vorbim, fără să știm. Metoda simplă prin care poți dezactiva microfonul mobilului

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.