Cum îţi dai seama că ai intoleranţă la lactoză

Cum îţi dai seama că ai intoleranţă la lactoză

Laptele este unul dinte cele mai hrănitoare alimente, cu un conţinut consistent de proteine, micronutrienţi, calciu şi carbohidraţi. Totuşi, lipsa unui consum constant de lapte duce la producţia redusă sau scăderea activităţii lactazei, enzima care descompune lactoza în două glucide mai mici, glucoză şi galactoză, localizată pe suprafaţa celulelor care căptuşesc intestinul subţire.

Se estimeaza ca un procent de 70-75% din populatia adulta are un nivel scazut de lactaza in organism deoarece pe masura ce inainteaza in varsta, majoritatea persoanelor nu mai pot digera complet lactoza. Aceasta ramane in intestin, fermenteaza si produce in mai putin de 30 de minute manifestari neplacute precum balonarea, diareea, crampele sau greata, cu alte cuvinte intoleranta la lactoza, potrivit doctorulzilei.ro.

Intoleranta la lactoza presupune de fapt insuficienta digerarii zaharului din lapte. O persoana cu alergie la lapte poate digera in mod normal laptele, insa sistemul sau imunitar da un raspuns alergic sau respinge una sau mai multe componente ale laptelui.

Desi majoritatea asociaza lactoza doar cu laptele si derivatele din acesta, exista alimente la care nu v-ati fi asteptat sa o contina si care ar trebui evitate in cazul in care aveti simptomele specifice acestei afectiuni. Printre acestea se numara: painea, cerealele, supele la plic, sosurile (ketchup, maioneza), mustarul, margarina, produsele de patiserie sau mezelurile preambalate. Stiati ca in cazul derivatelor din lapte de tipul iaurt, sana, branza tare, branza Cheddar/Colby sau parmezanul, culturile prezente digera lactoza sau mare parte din aceasta este scursa odata cu zerul si nu mai produce intoleranta? In schimb, sortimentele de branza proaspata, nematurata (mozzarella, ricotta, etc) trebuie in general evitate sau inlocuite cu soia.

Pentru identificarea acestei afectiuni, mai ales in cazul prezentei simptomelor specifice, exista teste care masoara absorbtia de lactoza in sistemul digestiv. Unul dintre aceste teste presupune sa bem dimineata, pe stomacul gol, un lichid care contine lactoza. Peste o jumatate de ora se masoara cantitatea de glucoza din sange, iar daca aceasta nu creste cu mai mult de 20 de puncte, diagnosticul este confirmat.

Un alt test este cel care masoara cantitatea de hidrogen din respiratie si poate fi folosit atat in cazul adultilor, cat si al copiilor, mai putin al bebelusilor. Daca acesta are un nivel ridicat indica digerarea defectuoasa a lactozei. Sursa. romaniatv.net

Stirea anterioara

Andreea Berecleanu a primit un diagnostic crunt

Stirea Urmatoare

Autorități puse în alertă după ce un copil a rămas blocat într-un apartament din Dorohoi. Pompierii au intervenit cu autoscara - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.