Cosmeticele nu fac casă bună cu soarele. Uite de ce nu e bine să le porţi nici pe faţă, nici în geantă

Cosmeticele nu fac casă bună cu soarele. Uite de ce nu e bine să le porţi nici pe faţă, nici în geantă

Nu te machia când mergi la plajă, dar nu e bine nici să porţi cosmeticele în geanta care stă în bătaia soarelui. În primul caz, rişti alergii. În al doilea, rişti degradarea produselor.

Oricât de mult ţi-ai dori să arăţi bine pe plajă, nu te „înarma" cu toată trusa de cosmetice atunci când pleci în vacanţă, la mare. Pe timpul zilei, se recomandă prudenţă în folosirea lor. Medicii dermatologi avertizează că toate aceste farduri, creme şi parfumuri conţin produse fotosensibilizante sau fotoalergice. Dacă le foloseşti şi apoi te expui radiaţiilor ultraviolete, se pot declanşa diverse reacţii la nivelul pielii. Cremele grase sau uleiurile pot să astupe porii şi să declanşeze sau să agraveze o acnee, pot da mâncărimi şi iritaţii. Fardurile, creioanele şi tuşurile pentru ochi pot provoca dermatite de contact, umflături ale pleoapelor, iar parfumurile şi restul cosmeticelor, în general, în contact cu soarele, provoacă alergii solare, cu pustule, băşicuţe, plăcuţe roşii cu mâncărimi.

E indicat să foloseşti doar creme cu factor de protecţie, dermato-cosmetice. În locul rujurilor, foloseşte stick-uri hidratante cu fotoprotecţie, iar dacă nu poţi renunţa la fondul de ten, alege unul noncomedogenic, care să nu-ţi astupe porii, sau o cremă cu factor de protecţie care conţine şi pigment.

De asemenea, nici în geantă, în bătaia soarelui, nu prea e bine să le porţi. Temperaturile de peste 28 de grade Celsius le degradează şi le scurtează durata de viaţă. Spre exemplu, imaginează-ţi că, în situaţia în care călătoreşti cu maşina, faci un popas de o oră la un restaurant, sau într-o parcare, în timpul vizitării unui oraş. Îţi laşi toate bagajele în maşină, inclusiv trusa cu farduri. În interior, temperatura poate ajunge rapid la 50 de grade, iar cosmeticele tale vor fierbe la propriu. Aproape la fel se întâmplă dacă le ţi în geantă, pe plajă, în bătaia soarelui.

Biochimistul Aliona Ţinţu spune că temperatura ridicată favorizează dezvoltarea unui mediu propice înmulţirii bacteriilor, iar perioada de viaţă a cosmeticelor se va scurta cu 50%. Un produs compromis îşi va schimba culoarea, aspectul şi mirosul, iar dacă îl foloseşti în continuare rişti aceleaşi alergii, iritaţii şi agravarea acneei.

Sursa: ziare.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Intervenție cu șenilata după ce o tânără a căzut de pe bicicletă și s-a rănit

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.