Cel mai puternic detoxifiant hepatic. De ce avem nevoie de glutation și unde îl găsim
Glutationul este o polipeptida bioactiva care actioneaza ca un antioxidant, avand un rol important in buna functionare a proteinelor, hemoglobinei sau a lipidelor de la nivelul membranelor celulare.
Cunoscut de aproape 100 de ani, glutationul a ajuns in atentia comunitatii medicale din intreaga lume abia recent, cand s-a constatat ca nivelul scazut de glutation predispune organismul la afectiuni cronice severe precum cele hepatice sau diabet. Dr. Tim Guilford, specialist in medicina functionala si homeopatie, l-a numit antioxidantul suprem al organismului. Spre deosebire de alti antioxidanti, glutationul este intracelular. Acest lucru inseamna ca el se afla "in interiorul celulelor", conferindu-i unica abilitate de a maximiza activitatea tuturor celorlalti antioxidanti.
Fara activitatea antioxidantilor, organismul nostru ar intra in scurt timp in colaps din cauza proceselor intensive de oxidare, a lipsei apararii in fata bacteriilor, virusurilor si a proliferarii celulelor tumorale, iar ficatul s-ar bloca in urma acumularii de substante toxice. Antioxidantii sunt asadar vitali pentru sanatatea intregului organism, iar glutationul este antioxidantul pe baza carora functioneaza toate celelalte substante cu actiune antioxidanta.Cumpărați vitamine și suplimente
Indicatii terapeutice. Glutationul are numeroase actiuni: antitumoral: stopeaza cresterea tumorilor (antimutagenic si anticarcinogenic); antioxidant: este unul dintre cei mai puternici si importanti antioxidanti intracelulari ai organismului; creste eficienta vitaminelor C, E si a coenzimei Q10; imunomodulator: regleaza echilibrul intre imunitatea celulara si umorala; stimuleaza secretia de gamma-interferon, interleukina IL-2, limfocitele T citotoxice, NK (natural ucigase), activeaza macrofagele; benefic in afectiuni oculare (degenerescenta maculara, cataracta); puternic antiviral (HIV, virusul Epstein Barr, hepatic B, C); cel mai puternic detoxifiant hepatic (neutralizeaza toxinele din ficat si le transforma in compusi hidrosolubili pe care ii elimina prin bila si urina); adjuvant in tratamentele pancreatitelor (si cele alcoolice); reduce dependenta de droguri si alcool; detoxifica sistemul limfatic; detoxifiant: reduce absorbtia si elimina metalele grele (mercur, plumb, cadmiu, cupru in boala Wilson), fum de tigara, aspirina, alcool, pesticide, fungicide, coloranti alimentari, detergenti, supradoze medicamentoase, grasimi vegetale hidrogenate, s.a.); actioneaza si la nivel cerebral datorita capacitatii de a traversa bariera hematomeningiana; protector cardiovascular (scade nivelul de colesterol, impiedica peroxidarea lipidica, antiaterogen); protector pulmonar (astm, bronsite cronice, emfizem, fibroza chistica); stabilizeaza si mentine glicemia in diabetul non-insulinodependent, asigura protectie fata de afectiunile conexe diabetului (renale, cardiovasculare); protejeaza sistemul digestiv (boala Crohn, ulcere provocate de infectia cu Helicobacter pylori, gastrita, colita); protejeaza impotriva leziunilor si emboliilor cerebrale; reduce infertilitatea masculina; reduce efectele negative ale chimio si radioterapiei; dermatoprotector (psoriazis); protejeaza impotriva radiatiilor ultraviolete.
Recomandat ca adjuvant in: terapiile complementare antitumorale, chimio si radioterapie, expunere la radiatii ionizante, explorari radiologice, radiaţii ultraviolete (reduce efectele toxice hepatice, renale, neurologice); hepatita virala B, C, alcoolica, ciroza, steatoza si necroza hepatica; infectii cu virusul Herpes simplex 1, HIV, Epstein Barr, Helicobacter pylori, infectii fungice, enterocolita, pancreatita; astm, bronsita cronica, emfizem, fibroza chistica, mucoviscidoza pulmonara; alergii, dermatite de contact, eczeme, sclerodermie, lupus sistemic eritematos; diabet non-insulinodependent si afectiunile conexe diabetului; afectiuni neurodegenerative: boala Parkinson, maladia Alzheimer, SLA, scleroza multipla, autism, fibromialgie, deficit de atentie si hiperactivitate, schizofrenie, dischinezie tardiva, leziuni si embolii cerebrale; ateroscleroza, boli cardiovasculare, sindromul de ischemie-reperfuzie; degenerescenta maculara, cataracta; oboseala cronica, stare generala proasta, care se manifesta prin tulburarea functiilor organismului, scadere marcanta in greutate, etc.
Surse de glutation. Organismul uman produce si stocheaza glutation atata timp cat ii sunt furnizati nutrientii esentiali pentru sinteza. Acesta este sintetizat in ficat din aminoacizii cisteina, glutamina si glicina. Astfel, ficatul este cel mai mare depozit de glutation, dar se mai gaseste in splina, rinichi si pancreas, unde ajuta la descompunerea produsilor de sinteza ai metabolismului si la neutralizarea toxinelor, sustinand functionarea normala a ficatului. Nivelul celular al glutationului este stimulat de acidul alfa lipoic, glutamina, seleniu si vitaminele C, B6 si B2.
Glutationul se gaseste in majoritatea fructelor si legumelor proaspete, dar in special in: verdeturi, mazare, ceapa, usturoi, spanac, broccoli, conopida, varza, sparanghel, rosii, avocado, nuci, mere, pere, grepfruit, piersici, turmeric. Asadar recomandarea este ca fiecare masa sa cuprinda pe langa alimentele gatite si alimente in stare cruda, cat mai proaspete. De asemenea, fara seleniu corpul nu poate produce glutation. De asemenea, exista suplimente alimentare care contin glutation, dar nu se administreaza copiilor mici, femeilor insarcinate sau care doresc sa ramana insarcinate, precum si celor care alapteaza. Alti factori care reduc nivelul de glutation in corp sunt stresul, medicamentele de sinteza, alimentatia deficitara in nutrienti, poluarea, infectiile repetate si radiatiile.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.