Ce se întâmplă în corpul nostru când consumăm băuturi fierbinți și dulci

Ce se întâmplă în corpul nostru când consumăm băuturi fierbinți și dulci

Preţul plătit pentru cafeaua pe care o luăm cu noi în fiecare dimineaţă la job sau pe care o cumpărăm în drum spre serviciu poate avea un preţ mult mai mare decât cel plătit din buzunar, atrag atenţia medicii.

Gestul de a cumpăra o cafea sau o altă băutură fierbinte în fiecare dimineaţă în drum spre serviciu a devenit unul banal pentru locuitorii marilor oraşe.

Pe termen lung, acest obicei ar putea să ne coste sănătate atrag atenţia medicii, citatţi de CNN, cu atât mai mult cu cât recent a fost publicat un nou raport al organizaţiei britanice Action on Sugar în care se arată că o băutură XXL  vândută de lanţul de cafenele Starbucks conţin nu mai puţin de 25 de linguriţe de zahăr, de trei ori mai mult decât cantitatea maximă recomandată zilnic de medici pentru un adult.

Reprezentanţii lanţului de cafenele s-au apărat afirmând că până în 2020 vor reduce zahărul conţinut în băuturi cu 25%. Studiul s-a axat pe băuturile vânzute în Marea Britanie, dar informaţiile nutriţionale afişate pe site-ul companiei arată niveluri similare de zahăr în Marea Britanie, în SUA sau oriunde.

Jurnaliştii de la CNN au vorbit cu un endocrinolog, expert în obezitate, pentru a vedea care sunt efectele băuturilor fierbinţi şi dulci pe termen scurt, mediu şi lung.

Dr. Tony Goldstone de la Imperial College London a explicat că după o oră de la îngurgitare putem avea o creştere a nivelului zahărului în sânge care ne face să ne simţim cam rău, cu transpiraţii şi dezorientare. Pulsul, de asemenea, creşte.
Când consumăm băuturi fierbinţi şi dulci este uşor să bem o cantitate mare de lichid în scurt timp, iar zahărul este repede absorbit în corp. „Ar fi mult mai greu de consumat aceeaşi cantitate de zahăr dacă aceasta ar lua forma orezului“, a explicat medicul. Aceasta este una dintre probleme cu zahărul în băuturile calde, adaugă Goldstone.

Creşterea şi scăderea rapidă a zahărului din sânge pune la încercare pancreasul care încearcă să elibereze cantităţi suplimentare de insulină. Acesta e un lucru rău pentru sănătate, iar pe lângă pancreas este afectat şi ficatul.

Dacă beţi băuturi dulci în fiecare zi atunci, probabil că vă aflaţi la începutul unui proces insulinorezistent, adică un mare risc de diabet în viitor. Bombardat cu calorii în exces, corpul nu poate să facă altceva decât să le depoziteze sub piele, dar şi în ficat, pancreas şi pe burtă. „Grăsimea este un organ foarte activ care eliberează o serie întreagă de compuşi chimici şi hormoni care vă distrug sănătatea şi cauzează inflamaţii“, a mai spus medicul.

Depozitele de grăsime dau peste cap activitatea ficatului, iar pancreasul este suprasolicitat să producă insulină pentru a face faţă nivelului zahărului dn sânge.

O băutură dulce consumată timp de 10 ani nu doar că vă îngraşă cu 10 kilograme, ci la vârsta mijlocie veţi avea un risc mult mai mare de a face diabet. Evident şi moştenirea genetică are o mare însemnătate, a adăugat specialistul.

Goldstone a studiat ficatul şi grăsimea de pe abdomen a pacienţilor aflaţi la vârsta mijlocie şi a conchis că inactivitatea, alcoolul, zahărul şi moştenirea genetică luate împreună afectează felul în care organismul depozitează grăsimile. „Nu este necesar să ştiţi acest lucru: puteţi să aveţi o hipertensiune arterială fără să ştiţi, puteţi avea ficatul gras sau grăsime depozitată în abdomen şi de asemenea să nu ştiţi“.
 
El a adăugat că cheia întregii poveşti este activitatea fizică: „Poate că nu pierdeţi foarte multe kilograme atunci când faceţi exerciţii fizice, dar veţi avea cu siguranţă mai multă masă musculară şi mai puţină grăsime. Gimnastica vă ajută să scăpaţi de grăsimea din ficat şi de pe burtă. Gras şi în formă e mai bine decât slab şi nepotrivit, a conchis medicul. sursa: stiri.com.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Autorități puse în alertă după ce un copil a rămas blocat într-un apartament din Dorohoi. Pompierii au intervenit cu autoscara - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.