Ce date despre fiecare dintre noi va conţine Cardul naţional de sănătate?

Ce date despre fiecare dintre noi va conţine Cardul naţional de sănătate?

Cardul naţional de sănătate va putea fi folosit de la 1 ianuarie 2013. Pacienţii vor putea dovedi calitatea de asigurat la sistemul de Sănătate cu ajutorul cardului de sănătate, pacienţii putând să beneficieze de asistenţă medicală fără a mai solicita caselor de asigurări adeverinţe de asigurat.

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 729, din data de 27 octombrie 2012, a fost publicat Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 633/2012, pentru aprobarea structurii informaţiilor înscrise pe Cardul Naţional de Asigurări sociale de sănătate.

Actul normativ stabileşte structura informaţiilor înscrise pe Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate:

a) modelul cardului naţional de asigurări sociale de sănătate şi datele înscrise pe acesta

b) informaţiile scrise pe cipul cardului naţional de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit actului normativ, informaţiile înscrise pe cipul cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se referă, printre altele, la:

- datele de identificare ale asiguratului;

- numele şi prenumele medicului de familie, numărul de telefon al acestuia;Increase

- persoana de contact, numărul de telefon al acesteia;

- grupa sanguina, Rh;

- status donator organe;

- diagnostice medicale cu risc vital;

- boli cronice.

Termenul de valabilitate al Cardului Naţional este de 5 ani de la data emiterii. În cazul cardurilor emise până la 31 decembrie 2012, valabilitatea începe de la 1 ianuarie 2013.

Cardul naţional de sănătate e un document distinct de Cardul european de sănătate şi va putea fi folosit doar pe teritoriul ţării.

Cardul de sănătate va cuprinde: numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări de sănătate, numărul de identificare al cardului şi data expirării cardului, potrivit alineatului 4 din articolul 8 din norme. De asemenea, la primirea cardului de sănătate se va primi şi un cod de asigurat care este diferit de codul numeric personal.Increase

Unul dintre avantajele pe care îl aduce cardul pentru pacienţi se referă la faptul că din 2013, li se va putea elibera reţeta electronică, prescrisă de medic şi în alte judeţe decât cel în care are domiciliul medicul prescriptor.

Ce trebuie să facem pentru a obţine Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate?

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a conceput un formular – care să ne ajute să completăm cererea de obţinere a cardului – care, după listare şi semnare, Increasetrebuie să o depunem la sediul caselor teritoriale. Prin acest FORMULAR Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ne ajută să completăm doar cererea necesară eliberării Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS). Formularul se poate obţine online, de pe site-ul CNAS.

După completarea formularului, înainte de a apăsa butonul „Tipărire”, e obligatoriu să ne asigurăm că datele introduse sunt corecte şi că avem pregătită imprimanta pentru tipărirea cererii, imprimatul se listează cu datele completateIncrease anterior de către noi, cererea listată se va semna de către solicitant şi se va depune, în original, la sediul casei de asigurări de sănătate judeţene, respectiv la sediul Casei de Asigurări de Sănătate de care aparţinem. Cererea va trebui să fie însoţită de o copie după buletinul sau cartea de identitate (certificat de naştere pentru minorii sub 14 ani) şi de dovada calităţii de asigurat pe ultimii 5 ani. Termenul de 7 zile lucrătoare până la eliberarea cardului curge de la data înregistrării cererii. Cardul astfel obţinut este valabil pentru o perioadă de 6 luni în orice ţară a Uniunii Europene.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Conferința științifică „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei”, ediția a II-a

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.