Ce categorie de populație se poate vaccina în etapa a doua. Unde intri să te programezi

Ce categorie de populație se poate vaccina în etapa a doua. Unde intri să te programezi

Platforma online unde se pot înscrie românii care se încadrează în etapa a doua a campaniei de vaccinare va fi disponibilă vineri, de la ora 15:00, a anunțat marți coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță.

Vaccinarea începe de vineri în centrele medico-sociale, iar celelalte categorii de persoane care se pot înscrie de vineri pentru vaccin vor fi programate începând de luni, 18 ianuarie.

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice și lucrătorii în domenii esențiale se pot programa fie online, pe siteul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro, fie prin medicul de familie sau prin aparținători. Programări în vederea vaccinării se pot face și prin call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25.

„Modalitatea de programare se poate face prin medicul de familie, indvidual sau prin call center. O altă modalitate este prin direcția de asistență socială din primării sau prin aparținători care pot înscrie până la maximum 10 persoane. Pentru cei cu boli cronice, programarea se face prin medicul de familie. Dacă nu are medic de familie se poate face prin call center, sau pe pagina web. Pentru persoanele care deservesc activitățile esențiale programarea se face prin angajator”, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță.

Categorii de persoane care pot fi vaccinate în a doua etapă a campaniei de vaccinare: persoanele în vârstă de peste 65 de ani, beneficiarii din centrele sociale, persoanele cu diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA. 

De asemenea, vor fi vaccinate persoanele care deservesc activități esențiale pentru buna funcționare a infrastructurii critice. Din această categorie, fac parte angajații din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție), medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din Parlament, președinție, culte religioase.

Pentru această fază a campaniei de vaccinare urmează să fie pregătite 1.750 de centre de vaccinare, iar din 15 ianuarie cel puțin jumătate dintre acestea vor fi operaționalizate. La nivel național există 43 de caravane mobile care se pot deplasa pentru vaccinare.

Dr. Gheorghiță a precizat că peste 100.000 de persoane vor putea fi vaccinate zilnic în cele 1.766 de puncte de vaccinare, însă totul depinde de stocurile de vaccinuri.

Grecia a propus marți un certificat de vaccinare împotriva Covid-19 valabil la nivelul Uniunii Europene. Certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Grecia, care se bazează pe turism pentru o cincime din PIB, și-a creat deja propriul certificat standardizat care să ateste că un individ a fost vaccinat anti-Covid. „Deşi nu vom face vaccinarea obligatorie sau o precondiţie pentru călătorie, persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească. Este urgent să adoptăm o înţelegere comună privind modul în care ar trebui să fie structurat un certificat de vaccinare pentru a fi acceptat în toate statele membre", se arată într-o scrisoare trimisă de premierul grec Kyriakos Mitsotakis către preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Președintele Klaus Iohannis: Nu consider că este o idee bună. S-ar crea un cadru de discriminare
Președintele Klaus Iohannis a precizat marți că nu este de acord cu impunerea la nivelul UE a unor certificate în baza cărora persoanele vaccinate anti covid să poată călători.

„Nu consider că este o idee bună. S-ar crea un cadru de discriminare. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale, nu pentru călătorii. Sunt date importante pentru medicul de familie sau pentru oricine dacă persoana ajunge la urgență. Însă, să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări la o conferință de presă.

Stirea anterioara

Membrii „Solidaritatea Sanitară” protestează în toată țara

Stirea Urmatoare

LPS BOTOȘANI - Campioni naționali de juniori U20 la Campionatul Național de Semimaraton

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.