Boala care face tot mai multe victime printre copii fără ca părinții să ia măsuri

Boala care face tot mai multe victime printre copii fără ca părinții să ia măsuri

Numarul copiilor si adolescentilor obezi a crescut de zece ori in ultimele patru decenii, arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Daca trendul actual continua, numarul copiilor si adolescentilor obezi il va depasi, in urmatorii cinci ani, pe cel al celor normoponderali sau subponderali, potrivit celui mai recent studiu in acest domeniu realizat de Imperial College London si OMS.

Cercetarea reprezinta analiza din punctul de vedere al greutatii si inaltimii a aproximativ 130 de milioane de oameni cu varste de peste cinci ani (31,5 milioane cu varsta cuprinsa intre 5 – 19 ani si 97,4 milioane de peste 20 de ani). Peste 1000 de persoane au contribuit la realizarea studiului, catalogat drept cea mai mare cercetare epidemiologica din istorie. Principalii factori pe care i-au urmarit specialistii au fost indexul de masa corporala si cum a evoluat obezitatea la nivel mondial din 1975 pana in 2016.

Rata obezitatii in randul copiilor si adolescentilor din intreaga lume a crescut de la sub 1% in 1975, la aproape 6% in randul fetelor (50 de milioane de fete) si aproximativ 8% in randul baietilor (74 milioane) in 2016. Aceste cifre se traduc intr-o crestere de pana la 10 ori a ratei obezitatii in randul copiilor si adolescentilor, de la 11 milioane de persoane in 1975, la 124 de milioane in 2016. Mai mult, 213 milioane de copii si adolescenti erau supraponderali, dar nu obezi, in 2016.

„in ultimele patru decenii, ratele obezitatii in randul copiilor si adolescentilor au explodat la nivel global si continua sa urmeze acest trend ascendent in tarile slab si mediu dezvoltate. Recent, aceste rate au stagnat in tarile dezvoltate, insa nivelul ramane inacceptabil de ridicat si aici”, a explicat autorul principal al studiului, profesorul Majid Ezzati.

„Aceste trenduri ingrijoratoare reflecta impactul marketingului si al politicilor alimentare la nivel global, cu mancarurile sanatoase si nutritive mult prea scumpe pentru bugetul familiilor si comunitatilor sarace. Trendul prezice dezvoltarea unei generatii de copii si adolescenti obezi si a incidentei tot mai mari a anumitor boli, cum ar fi diabetul. Trebuie sa gasim cai prin care sa facem mancarea sanatoasa si nutritiva mai accesibila acasa si in scoli, in special in randul familiilor si comunitatilor sarace si sa impunem reguli si taxe care sa-i protejeze pe copii de mancarurile nesanatoase”, a adaugat specialistul, conform thelancet.com.

Autorii studiului sustin ca daca trendurile de dupa anul 2000 continua, nivelul obezitatii in randul copiilor si adolescentilor il va depasi pe acela al celor care au o greutate normala si al celor subponderali in urmatorii cinci ani.

Totusi, numarul mare de copii cu subponderabilitate medie sau grava este o alta problema de sanatate publica, in special in cele mai sarace regiuni ale lumii. Acest lucru reflecta pericolul pe care il reprezinta malnutritia in toate formele sale, fie ca vorbim despre subponderabilitate sau suprabonderabilitate ca si consecinta a acesteia.

Aceste lucruri sunt cauzate in special de consumul de mancaruri cu continut energetic extrem de ridicat, in special carbohidrati procesati, care conduc la cresterea in greutate si la consecinte nefaste asupra sanatatii pe tot parcursul vietii.

„Aceste date ne reamintesc si intaresc ideea ca supraponderabilitatea si obezitatea reprezinta niste crize in domeniul sanatatii in ziua de astazi si ameninta ca se vor inrautati in anii care vor urma daca nu incepem sa luam atitudine imediat”, a explicat coordonatorul programului de prevenire a bolilor netransmisibile, Fiona Bull.

OMS a emis deja multiple ghiduri pentru stoparea cresterii ratei obezitatii in randul adolescentilor, insa este nevoie ca acestea sa fie si puse in practica. Organismul incurajeaza tarile lumii sa faca eforturi in directia reducerii consumului de alimente ultra-procesate, cu continut caloric foarte ridicat si sarace in nutrienti. De asemenea, specialistii avertizeaza si asupra efectelor stilului de viata sedentar si incurajeaza promovarea activitatilor in aer liber si a efortului fizic sustinut prin intermediul sportului.

Stirea anterioara

Andreea Antonescu, grave probleme de sănătate

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.