Scrisoare deschisă adresată de deputatul Tamara Ciofu ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu

Scrisoare deschisă adresată de deputatul Tamara Ciofu ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu

Deputatul PSD Tamara Ciofu a adresat astăzi, 5 noiembrie 2013, o scrisoare deschisă ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, pentru a susține propunerea sa legislativă care prevede ca persoanele cu boli degenerative să primească un certificat permanent de încadrare în grad de handicap. În prezent, cei care suferă de astfel de afecțiuni sunt nevoiți să meargă periodic pentru reevaluarea stării de handicap, deși este evident că situația lor medicală nu se poate îmbunătăți.

Cu toate acestea, Ministerul Muncii a formulat un punct de vedere negativ față de propunerea legislativă, pe motiv că bolile degenerative ar fi deja definite într-un ordin al Ministerului Muncii și că modificarea propusă nu e necesară. Cu toate acestea, deputatul Tamara Ciofu a arătat că actualul cadru legislativ este necorespunzător și creează probleme inutile unor persoane care și așa se află într-o situație dificilă.

În scrisoarea deschisă adresată ministrului Muncii, medicul și deputatul Tamara Ciofu își manifestă deschiderea pentru o colaborare constructivă astfel încât în final, cei care au boli degenerative să poată obține un certificat permanent de încadrare în grad de handicap, la fel ca și persoanele cu handicap fizic irecuperabil.

Vezi conținutul scrisorii:

Data: 05.11.2013

Către:     Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice

În atenția: Doamnei Ministru Mariana Câmpeanu

Stimată doamnă Ministru,

„Vă adresez acest apel public pentru a susține propunerea legislativă pe care am inițiat-o cu scopul ca persoanele cu boli degenerative să beneficieze de un certificat permanent de handicap, astfel încât acestea să nu mai fie nevoite să se prezinte la reevaluările periodice, întrucât e evident că starea lor de sănătate nu se va îmbunătăți.

Ministerul Muncii a formulat un punct de vedere negativ cu privire la această propunere, deși în prezent există numeroase cazuri în care persoane cu boli degenerative de genul Alzheimer, Parkinson, ateroscreloză, diabet, osteoporoză, accident vascular cerebral, etc. sunt nevoite să se prezinte anual la comisiile de evaluare pentru prelungirea certificatului temporar de handicap, deși este cert că situația lor medicală este ireversibilă.

În răspunsul Ministerului Muncii se motivează că aceste boli degenerative sunt deja cuprinse în Ordinul nr. 692/982 din 23 mai 2013 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap. Subliniez însă că Ordinul menționat nu face referire la caracterul temporar sau permanent al certificatului de încadrare în grad de handicap, ceea ce înseamnă că acest act normativ nu rezolvă problema de fond pe care am avut-o în vedere în propunerea legislativă.

După cum știți, emiterea unui certificat de încadrare în grad de handicap permanent se realizează de către comisiile de evaluare în baza Legii 448/2006, care prevede că doar persoanele cu handicap fizic irecuperabil au dreptul la un certificat permanent, deși persoanele cu boli degenerative se află într-o situația similară, întrucât starea lor de sănătate nu se poate îmbunătăți de la un an la altul.

Se mai spune în punctul de vedere al Ministerului Muncii – pe care sunt convinsă că nu-l împărtășiți – faptul că „noțiunea de boli degenerative nu contribuie cu nimic în plus la stabilirea afecțiunilor cu caracter ireversibil pentru care se poate stabili un termen permanent pentru emiterea certificatului”.

Cu toate acestea, în momentul de față persoanele cu boli degenerative sunt obligate să meargă periodic la cozile umilinței pentru a-și prelungi certificatul, fapt care demonstrează că actualul cadru legislativ este necorespunzător și creează probleme inutile unor persoane care și așa se află într-o situație dificilă. Din moment ce comisiile de evaluare acordă în prezent certificate permanente doar persoanelor cu handicap fizic irecuperabil, dar nu și celor cu boli degenerative, am considerat necesar ca în lege să se precizeze explicit ca ambele categorii să beneficieze de același drept.

Referitor la argumentul Ministerului Muncii că domeniul bolilor degenerative „nu este precis delimitat din punct de vedere etiopatogenic”, aș sublinia că exact în punctul de vedere al acestei instituții s-a făcut precizarea că bolile degenerative sunt definite destul de precis în  Ordinul nr. 692/982 din 23 mai 2013, de unde rezultă că instituția pe care o conduceți are capacitatea de a delimita această categorie de afecțiuni. În plus, recomand ca stabilirea exactă a listei bolilor degenerative să se facă în baza colaborării dintre Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății, pe baza Listei Tabelare a Bolilor, elaborată în conformitate cu Clasificarea Internațională a Bolilor și Problemelor de Sănătate Înrudite, în care sunt precizate foarte exact afecțiunile cu caracter degenerativ.

Nu pretind că propunerea mea legislativă este perfectă și nu țin ca aceasta să fie adoptată neapărat în forma propusă de mine. Singurul aspect care mă interesează cu adevărat este ca în final persoanele cu boli degenerative să nu mai fie nevoite să meargă periodic la reevaluările pentru încadrarea în grad de handicap. Drept urmare, în calitate de medic și de deputat al Parlamentului României îmi manifest deschiderea pentru o colaborare constructivă cu reprezentanții Ministerului Muncii și cu parlamentarii din comisiile de specialitate, astfel încât să realizăm împreună o lege mai bună în acest domeniu.”

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.