S-a schimbat legea pentru PFA în România. Au dreptul la schimbare de statut după un an
Lucian Trufin: „O nouă schemă de ajutor de stat pentru a stimula investițiile în sectorul agricol și industria alimentară”
Senatorul Lucian Trufin încurajează fermierii și reprezentanții industriei alimentare să acceseze noua schemă de ajutor de stat, recent aprobată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. El subliniază importanța și beneficiile acestei scheme, care este concepută pentru a stimula investițiile în capacități noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile, promovând astfel inovația și sustenabilitatea în sectoarele respective.
„Această măsură reprezintă o oportunitate unică pentru toți potențialii beneficiari, oferindu-le posibilitatea de a-și moderniza afacerile, de a inova și de a investi în soluții care nu doar că vor optimiza costurile, dar vor și aduce un impact pozitiv asupra comunităților și mediului. Prin urmare, vă îndemnăm cu hotărâre să vă angajați în această direcție, să exploatați la maximum potențialul oferit de această finanțare, pentru a construi un sector agricol și alimentar robust, competitiv și aliniat la standardele globale de sustenabilitate”, este apelul senatorului Lucian Trufin către fermieri.
Această schemă se adresează unui spectru larg de beneficiari, inclusiv diverse tipuri de întreprinderi și organizații din sectorul agricol și industria alimentară. Scopul său principal este promovarea producției locale de energie verde, cu accent pe autoconsumul energetic eficient și responsabil. Administrarea fondurilor va fi în responsabilitatea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, folosind o procedură de licitație concurențială.
Conform documentului oficial, alocarea financiară este semnificativă, fiind disponibili 500.000.000 euro, cu sume semnificative alocate pe MW instalat, în funcție de tipul de energie și capacitate:
Energie eoliană: 1.400.000 Euro/MW pentru capacități sub 1 MW și 700.000 Euro/MW pentru capacități peste 1 MW.
Energie solară: 1.000.000 Euro/MW pentru capacități sub 1 MW și 500.000 Euro/MW pentru capacități peste 1 MW.
Pentru a asigura o selecție obiectivă și echitabilă a proiectelor, alocările financiare vor fi efectuate printr-o procedură de licitație concurențială. Conform declarațiilor publice făcute de domnul ministru Florin Barbu, această măsură va fi deschisă începând cu data de 5 noiembrie 2023.
„Este esențial să ne pregătim pentru viitor, iar, cu siguranță, acest gen de inițiativă deschide calea către un viitor mai verde și mai sustenabil în sectorul agricol și alimentar, pe termen lung. Costurile cu energia electrică, atât în fabricile de producție cât și în ferme, au crescut semnificativ de la începutul conflictului ruso-ucrainian. Soluția de a produce propria energie electrică, de a deveni prosumator, oferă stabilitate și predictibilitate în industria alimentară și agricultură, într-o piață concurențială. Prin urmare, felicit Guvernul României pentru crearea acestei scheme și sunt convins că măsura va suscita un interes semnificativ, iar suma alocată schemei va fi cheltuită în întregime”, a mai explicat Lucian Trufin.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.