Botoşănenii vor un primar ca ei. Și îl vor avea pe Cătălin

Botoşănenii vor un primar ca ei. Și îl vor avea pe Cătălin

Mulți chemați, puțini aleși. Este un dicton care se recită adesea în lumea clerului bisericesc. Puțini cunosc, însă, conotațiile acestor vorbe. Și mai puțini sunt cei care înțeleg că slovele clericale au transpunere și în viața politică.

Așa se face că, de 30 de ani de democrație prost înțeleasă și aplicată și mai prost, avem politicieni chemați și politicieni aleși. Și nu mă refer la cei votați. Sau dacă vreți, în locul ”celor aleși” citiți ”cu vocație”. Pentru că da, deși sună …stingher … și a fi primar trebuie să ai talent. Altfel … le dai în trăsnet toate. Sau calci cu pintenii ciubotelor politice pe sufletul unei comunități, pe durerile și suferințele ei. Și inevitabil… treversibil… irefutabil (celor aleși, cu probleme de lexic, le recomand DOM nou pentru traducere) din ales devii aprioric proscris.

Hotarul dintre cele două … calități este … un fleac. Marea greșeală este atunci când candidatul devine calul troian al unei grupări cu …alte interese decât ale comunității. Și uită că cetățenii vor un parimar ca ei, dintre ei, pentru ei. Ba chiar și cetățenii uită. Până când apare cineva care le reamintește că voința lor, până atunci, a fost voința indusă a grupărilor interesate să își atingă propriiile obiective prin folosirea tuturor cetățenilor. 

În urmă cu ceva ani, când totul părea pierdut, la Botoșani a apărut un tânăr, de prin zona Electrocontact-ului. Și aproape că a fost luat cu arcanul societății să fie pus primar. Și a schimbat soarta municipiului. Ulterior laurii au devenit prea grei. sau îngreunați de povara bătăliilor, surde, cu diverși vârcolaci politici. 

Acum, un alt tânăr, Cătălin Silegeanu, vrea să fie primarul fiecărui botoșănean. Și a și anunțat că va candida. Independent. După ce s-a convins că doar așa poate fi netributar …ocultei politice. Are , pe lângă alte atuuri, aceași calitate ca și revelația botoșănenilor de acum… mulți ani, cam după ce a apus era Egner. Adică este la fel de tânăr, neliniștit și decis să rămână în conștiința botoșănenilor ca omul care, după ce a fost ales, a făcut ceva, măcar un timp, pentru plebea din acest oraș. Orice analiză a mea, ca jurnalist, ar intra sub incidența subiectivității. Sau și mai rău ar fi bănuită de promovare plătită. Dar când oamenii, simpli, necunoscuți sau anonimi chiar pentru cei care au fost votați anterior, spun că s-au săturat , vor cu adevărat un reprezentant al lor în Primărie, care să lupte pentru familiile lor și nevoile de dezvoltare a urbei, atunci totul devine simplu. 

Doar votul le mai poate sta în cale. Și dacă botoșănenii se vor decide să trimită la Primărie un independent, în speță pe Cătălin Silegeanu, nimeni nu îi va putea opri. Dacă își vor dori cu adevărat. Pentru că oricâte strategii de a fura voturile s-ar inventa, nu poți fura voința întregii comunități. Și municipiul va avea primarul pe care și-l doresc, independent. Sau dependent de ei, cetățenii, partener cu ei. Și nu spun eu asta. O spun, deja, reacțiile botoșănenilor. Andrei Babei, Olga Pricop, Gheorghe Varzar, Oliver Ciornei, Alfred Zimmermann, Emy mitoșeriu, sunt dintre cei care deja au deschis ochii și au spus fără să se ascundă că vor vota Cătălin Silegeanu – primar independent de găștile politice. Și aceștia sunt doar câțiva dintre sutele de botoșăneni care au decis că anul acesta vor trimite un independent la Primăria Botoșani. 

Alte câteva sute de botoșăneni au descărcat deja, numai de pe site-ul publicației noastre, formularul de susținere a candidaturii lui Silegeanu. Cu alte sute de cetățeni se întâlnește săptămânal Cătălin. Și primește susținerea lor directă. Și astfel, pînă la data declanșării alegerilor, există toate premizele ca numărul alegătorilor unui independent să fie de ordinul miilor. Și, astfel, municipiul va avea primarul care va schimba modul de a face administrație, care știe că alesul nu mai trebuie să fie pionul unui partid ci slujbașul celor mulți, asemeni lui. 

Dacă va fi așa, culmea este că primarul orașului va fi același. Ca nume. Se va numi tot Cătălin. Doar că parafa renașterii orașului se va face cu numele Silegeanu. Un mesaj transmis direct tânărului pe care botoșănenii vor să îl facă primar este mai mult decât edificator, chiar și fără disecare semantică. ”Cu oarecare reținere îți spun că dacă candidai la funcția de primar din partea PSD te votam, dar era un vot cu semnul întrebării. Acum, că ai revenit printre noi, ai tot respectul din partea mea și te votez cu inima deschisă”, i-a transmis Andrei Daniel Ioan. Mai mult decât clar. Restul… ține de … ceasornicarul destinului. Și nisipul din clepsidră deja curge. Botoșaniul va avea un primar. Cătălin. Silegeanu. Sau… Cătălin. Flutur. Dar asta este altă istorie pe care botoșănenii au citit-o. Și rămâne de văzut dacă cetățenii Botoșaniului vor renunța la …semnul de carte impus subliminal de alții, sau vor decide că vor ca istoria lor să fie necenzurată. Și mai ales să se scrie.
 

Stirea anterioara

A fost actualizată lista ţărilor pentru care sunt ridicate restricţiile

Stirea Urmatoare

Autorități puse în alertă după ce un copil a rămas blocat într-un apartament din Dorohoi. Pompierii au intervenit cu autoscara - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.