Toți câinii cu stăpân din România vor trebui identificați și înregistrați în șase luni de la aprobarea normelor

Toți câinii cu stăpân din România vor trebui identificați și înregistrați în șase luni de la aprobarea normelor

Toți câinii cu stăpân din România vor trebui identificați și înregistrați în decurs de șase luni de la intrarea în vigoare a normelor metodologice privind gestionarea câinilor fără stăpân, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

"Toți câinii cu stăpân din România vor trebui identificați prin microcipare și înregistrați în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS) în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a normelor metodologice privind gestionarea câinilor fără stăpân, iar cei din rasele comune, metișii, animalele care nu au valoare chinologică vor trebui sterilizați. Noutatea acestor norme este că toți proprietarii sunt obligați să-și identifice animalele, iar cei care au rase comune să-i sterilizeze, ca să nu se mai înmulțească necontrolat. Practic, câinii din curțile oamenilor din mediul rural reprezintă rezervorul natural de câini fără stăpân din mediul urban", a spus Mănăstireanu.

Acesta a precizat că normele metodologice de aplicare a OUG 155 privind gestionarea câinilor fără stăpân includ și normele de sterilizare și identificare a câinilor din gospodăriile populației, iar acestea prevăd decontarea cheltuielilor doar pentru proprietarii care nu au posibilități financiare pentru realizarea sterilizării și identificării animalelor.

"Am introdus posibilitatea ca pentru persoanele care nu pot să achite manopera de sterilizare și identificare, Consiliile Locale să acorde subvenții de 100% sau într-un anumit procent pe care îl estimează în funcție de bugetul pe care îl au. În momentul de față este greu de estimat numărul total al câinilor, de aceea vrem să-i strângem pe toți, să-i identificăm și fiecare câine să aibă un stăpân cu CNP. Acesta este rolul acestei legi, ca în momentul pierderii sau abandonului să știm cine răspunde în fața legii pentru abandonarea câinilor respectivi", a explicat președintele ANSVSA.

Tarifele practicate în prezent de cabinetele veterinare din România pentru microcipare și sterilizare variază între 250 și 300 de lei.

În ceea ce privește câinii de rasă, proprietarii vor trebui să anunțe momentul în care femela a rămas gestantă, inclusiv numărul puilor, în termen de 10 zile de la fătare, pentru a avea un control și asupra populației de câini de rasă.

În prezent, normele de aplicare a OUG 155 privind gestionarea câinilor fără stăpân au trecut de avizarea internă a ANSVSA și au plecat pe fluxul de avizare la ministere, iar săptămâna viitoare ar putea fi adoptate de Guvern.

"28 noiembrie este data limită până când Guvernul trebuie să adopte normele metodologice privind gestionarea câinilor fără stăpân. Suntem în termenul legal și noi vrem ca miercuri să intre în ședința de Guvern pentru aprobare. Sperăm să nu fie modificări majore din partea celor cinci ministere care trebuie să avizeze, respectiv Agricultura, Internele, Dezvoltarea, Finanțele și Justiția. Sunt norme pe care le-am pus în concordanță cu propunerile venite de la ONG-uri. Am avut două dezbateri publice și, după părerea mea, normele metodologice pe care le-am trimis îndeplinesc toate cerințele, atât ale ONG-urilor care protejează animalele, cât și ale celor care nu vor animale pe stradă", a spus șeful MADR.

Potrivit sursei citate, normele privind gestionarea câinilor fără stăpân încurajează foarte mult adopția propriu-zisă și adopția la distanță, precum și procedura de recuperare a câinilor pierduți de stăpânii lor. ANSVSA a intrat și într-un parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe prin care ambasadele României din țările UE trebuie să comunice că normele metodologice sunt în concordanță cu legislația europeană privind protecția animalelor, cu recomandările OIE și cu toate prevederile sanitar veterinare românești.

"Dorința noastră este să nu mai fie niciun câine fără stăpân pe stradă. Conform normelor, autoritățile publice locale, cele care vor fi obligate să înființeze serviciile specializate de gestionarea a câinilor fără stăpân au obligația să afișeze zilnic numărul de câini capturați, zona din care au fost capturați, numărul de telefon al adăpostului unde se găsesc acei câini. De asemenea, vor fi obligați să aibă program non stop pentru a asigura hrănirea și adăparea animalelor de trei ori pe zi, să aibă un program de vizitare și în weekend și de sărbători legale. În timpul săptămânii vor avea program între orele 10,00 — 18,00 și în weekend 10,00 — 12,00, iar persoanele juridice, respectiv asociațiile și fundațiile care au ca obiect de activitate protecția animalelor și care concesionează conform OUG 34 această activitate de gestionare a câinilor fără stăpân de la Consiliile Locale sunt obligate să asigure patru ore de vizitare a animalelor din adăposturilor respective", a adăugat acesta.

De asemenea, în normele metodologice se prevăd clar și atribuțiile ONG-urilor de profil care pot să concesioneze activitatea și pot veni în sprijinul autorităților locale prin programe de gestionare a câinilor fără stăpân. Nu în ultimul rând, fiecare administrație publică locală va trebui ca în termen de 30 de zile să își întocmească obligatoriu un plan de acțiune referitor la suprafața teritoriului administrativ, numărul estimativ de câini, necesarul de personal, infrastructura necesară, iar aceste planuri vor fi controlate periodic de către inspectorii sanitar veterinari.

Tot administrațiile publice locale sunt obligate să încheie în termen de 60 de zile contracte cu medicii veterinari, organizați în condițiile legii, "pentru că ei sunt singurii care pot asigura tratamentele, vaccinările, microcipările în adăposturi și în cadrul serviciilor specializate".

"În perioada următoare o să am deplasare la Viena unde voi avea o întâlnire cu Vier Pfoten și cu alte ONG-uri de profil de acolo, pentru că cele mai vehemente acuzații au venit din partea Austriei. Am avut deja o întâlnire cu o delegație de ONG-uri din Germania, Austria și România și le-am explicat aceste norme, însă există reticența că, deși pe hârtie arată foarte bine, consideră că nu vor putea fi aplicate și în practică. Odată ce Autoritatea și-a asumat rolul de coordonator al implementării OUG 155 și de controlor al măsurilor care trebuie luate pentru gestionarea câinilor fără stăpân normele metodologice, normele vor fi puse în aplicare", a mai adăugat Mănăstireanu. Sursa: AGERPRES.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.