Trimite stirea ta ! [email protected]

ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Proiect ce prevedea ca prefectul să verifice actele emise de preşedintele CJ, respins de deputaţi

Proiect ce prevedea ca prefectul să verifice actele emise de preşedintele CJ, respins de deputaţi

Categorie : National

Camera Deputaţilor a respins miercuri o propunere legislativă pentru completarea unor articole din Legea administraţiei publice locale şi din Legea privind prefectul şi instituţia prefectului, care prevedeau că reprezentantul Guvernului în teritoriu îşi putea exercita atribuţiile de verificare asupra actelor emise de preşedintele Consiliului Judeţean. Propunerea legislativă a înregistrat 305 voturi pentru, două împotrivă şi şase abţineri.

Potrivit raportului Comisiilor juridică şi de administraţie, propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea articolului 115 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 în sensul stabilirii unui termen de maximum 5 zile lucrătoare pentru comunicarea dispoziţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean către prefect.

De asemenea, intervenţia legislativă vizează modificarea Legii 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul cuprinderii actelor preşedintelui Consiliului Judeţean în sfera actelor administrative asupra cărora prefectul îşi exercită atribuţiile de verificare.

În scopul evitării interpretării potrivit căreia prefectul poate verifica numai măsurile întreprinse în mod nemijlocit de primar sau de preşedintele CJ, s-a menţionat în mod expres că şi măsurile întreprinse în baza delegării de atribuţii de către aceştia pot fi controlate de prefect.

La dezbaterile din Camera Deputaţilor, Victor Paul Dobre a susţinut că PNL este de acord cu respingerea propunerii legislative pentru că legea ar duce la depăşirea atributelor constituţionale pe care le are prefectul şi la un control excesiv. Camera Deputaţilor este primul for legislativ sesizat în acest sens. Sursa: agerpres.ro

ZiareBotosani.ro

National: Alte articole din Botosani