Trimite stirea ta ! [email protected]

ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Ordonanţă, aprobată de Guvern: SPP poate asigura protecţie şi şefilor de partide parlamentare

Ordonanţă, aprobată de Guvern: SPP poate asigura protecţie şi şefilor de partide parlamentare

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care cuprinde prevederi din mai multe domenii. Printre acestea se numără şi o modificare care vizează SPP. Potrivit actului normativ, Serviciul de Protecţie şi Pază va putea asigura protecţie şi în cazul unor demnitari și foști demnitari, inclusiv președinți ai partidelor parlamentare, la cererea acestora, cu aprobarea CSAT.

Guvernul a adoptat, miercuri, o ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind "unele măsuri pentru asigurarea mijloacelor de transport destinate activităţii de curierat a materialelor clasificate şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative".

Actul normativ conţine în fapt mai multe modificări, iar una dintre ele se referă la SPP:

„O a treia modificare adusă de actul normativ vizează activitatea Serviciului de Protecție și Pază. Potrivit Ordonanței de Urgență, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, SPP va putea iniția, organiza și desfășura activități de cooperare, instruire și pregătire cu organisme și instituții din străinătate. De asemenea, SPP va putea participa la activitățile de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și inovare în domeniul securității, în cadrul unor programe finanțate și cofinanțate de Comisia Europeană, fonduri structurale, fonduri naționale sau alte mecanisme financiare, în cadrul unor consorții cu participare internațională sau ca unic aplicant. De asemenea, cu aprobarea CSAT, S.P.P. va putea asigura protecție și în cazul unor demnitari și foști demnitari, inclusiv președinți ai partidelor parlamentare, la cererea acestora", se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Astfel, daca un fost ministru sau un lider de partid va dori, va putea beneficia de protectia SPP. În prezent, pot beneficia de protectia SPP doar anumiti fosti demnitari. Fostii presedinti beneficiaza de protectie pe toata durata vietii, fostii premieri de doi ani, iar fostii presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului timp de un an. Contra cost si cu aprobarea CSAT, Serviciul de Protectie si Paza poate asigura protectie unor demnitari si fosti demnitari, altii decat cei stabiliti prin hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Ordonanța de Urgență mai prevede măsuri pentru asigurarea mijloacelor de transport destinate activității de curierat a materialelor clasificate și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
 
„Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a activității de curierat pentru materiale NATO și UE clasificate, conform standardelor de securitate, potrivit actului normativ, Oficiul Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) va putea achiziționa două mijloace de transport auto adaptate cerințelor instituției. Pentru fiecare dintre aceste mijloace de transport, consumul lunar de combustibil este de până la 500 de litri. Totodată, prin Ordonanța de Urgență s-a reglementat cadrul juridic pentru scoaterea unor produse (carburanți) din rezerva de stat, în caz de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru instituții cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale. Măsura are în vedere asigurarea cadrului legislativ necesar gestionării rapide şi eficiente a unor eventuale situații de excepționale.", se arată în comunicat.

ZiareBotosani.ro

National: Alte articole din Botosani