Dunărea nu e încă un pericol. O nouă avertizare meteo va fi emisă luni. România, sub cod portocaliu de ploi și inundaţii

Dunărea nu e încă un pericol. O nouă avertizare meteo va fi emisă luni. România, sub cod portocaliu de ploi și inundaţii

Comandamentul pentru situații de urgență a avut o întâlnire, la guvern, pe tema inundațiilor din Europa Centrală, a avertizărilor meteo și de inundații din România, precum și a viiturii de Dunăre. În cadrul ședinței, autoritățile române au declarat că, cel puțin în următoarele zile, nu există riscul ca Dunărea să iasă din matcă pe sectorul românesc, dar că instabilitatea atmosferică va continua până la mijlocul săptămânii viitoare, existând riscul unor inundații locale, pe râurile interioare.

De luni, instabilitatea atmosferică se va accentua

La ședința de la Guvern, directorul Administrației Naționale de Meteorologie a precizat că avertizarea meteorologică care expiră astăzi nu va prelungită, chiar dacă ploile vor continua și în weekend. Însă, de luni, instabilitatea atmosferică se va accentua, iar cantitățile de precipitații vor fi mult mai însemnate.

"Avertizarea de astăzi nu va fi prelungită, dar asta nu înseamnă că mâine nu plouă, va ploua în aproape toată țara, dar nu vor fi cantități mari. Va ploua și duminică, dar mai rar. Până luni dimineață nu vom emite o atenționare, însă, luni dimineață este posibil să fie emisă o nouă atenționare, valabilă până miercuri, când vor fi cantități de apă și mai importante. Însă nu putem preciza încă despre ce zone este vorba. Este o perioadă de instabilitate, dar cantitățile de precipitații la nivel național nu sunt atât de înspăimântătoare ca în Germania, Cehia sau Austria, unde  a fost cod roșu de precipitații, cu cantități de peste 100 l//mp timp de două zile", a precizat Ion Sandu, directorul ANM.

Când ajunge viitura de pe Dunăre în România

Referitor la situația din Europa, unde ploile torențiale și apele revărsate ale Dunării au făcut ravagii în ultimele zile, autoritățile române susțin că România nu se va confrunta cu o situație similară, cel puțin în următoarele câteva zile.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe, "situația de pe Dunăre nu este îngrijorătoare și nu sunt motive de îngrijorare".

La rândul lor, reprezentanții Institutului Național de Hidrologie au precizat că "astăzi se atinge maximul de viitură la Bratislava. Din informațiile primite din Ungaria, maximul la Budapesta va fi pe 10 iunie, iar debitul maxim va fi 8.700 mc/s. În aceste condiții, luând în calcul și aportul afluenților din Ungaria și din România, viitura de pe Dunăre va ajunge în România în perioada 14-15 iunie, iar debitul maxim va fi de 10.500 mc/s. Valoarea aceasta se situează sub ceea ce am avut în aprilie, când debitul maxim al Dunării a fost de 11.900 mc/s, valoare la care nu s-au înregistrat pagube deosebite". Sursa: evz.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Noi schimbări în cazul Cardului de Sănătate! Ce trebuie să știe românii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.