Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Cum trebuie să alegi vinul, în funcție de eticheta sticlei. Ce înseamnă „DOC”, „AOC” sau „AVA”

Cum trebuie să alegi vinul, în funcție de eticheta sticlei. Ce înseamnă „DOC”, „AOC” sau „AVA”

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : National

Există foarte multe reguli de care trebuie să ținem cont, atunci când cumpărăm o sticlă de vin. Pe o etichetă a unui vin italian poţi da peste denumiri precum Denominazione di Origine Controllata (DOC), ceea ce anunţă denumirea originii. Aceast lucru evidenţiază monopolul unei regiuni asupra unui anumit tip de vin, precum Prosecco în Italia.

Franţa foloseste o certificare asemănătoare, Appellation d`origine control (AOC). Puteţi vedea o astfel de denumire pe o sticlă de Champagne, un vin care se produce doar în regiunea Champagne din Franţa.

Multe alte ţări au certificări asemănătoare. Germania foloseşte termeni precum „Qualitatswein bestimmter Anbaugebiete”, Spania are „denominacion de origen”, iar Statele Unite folosesc denumirea de „american viticultural area”(AVA).

În caz că observi o denumire asemănătoare pe o sticlă de vin, acest lucru indică faptul că iei vinul produs în singurul loc din lume unde poate fi fabricat acel soi, scrie Adevarul.

Un somelier a venit cu mai multe precizări în privința vinurilor din Italia, care au pe etichetă DOC.

„Vita de vie a fost cultivata pe o anumita suprafata, ca a fost culeasa de producator, vinificata si pusa in sticla de producator, asta inseamna DOC. Daca patesc ceva de la vinul asta, am o singura persoana de care sa ma iau. Dar daca unul este cultivatorul, altul vinificatorul, altul il pune in sticle, vinul a trecut prin 3 maini si eu nu mai am de cine sa ma iau in momentul in care vinul are ceva, si-atunci nu mai e DOC, e vin de masa”, a spus Marian Timofti, într-un interviu acordat Hotnews.ro.

Etichete: , , , , , , ,
ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

National: Alte articole din Botosani