2.000 de kilometri fără contracte de deszăpezire

2.000 de kilometri fără contracte de deszăpezire

Licitaţiile contestate sau organizate cu întârziere, schimbările de management la conducerea companiei de drumuri fac ca, la începutul iernii, pentru peste 2.000 de kilometri de drumuri naţionale şi autostrăzi să nu existe contracte perfectate de curăţare a carosabilului.

Mii de kilometri de drumuri naţionale şi autostrăzi situate în principal în partea de vest a ţării, dar şi în jurul Capitalei sau în judeţul Constanţa nu sunt acoperiţi de contracte de deszăpezire, chiar dacă ninsorile au început în anumite zone ale ţării.

Pe raza Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara (DRDP Timişoara), care are în coordonare peste 1.900 de kilometri de drumuri naţionale (12% din totalul reţelei), dar şi autostrada Timişoara-Arad, nu exista semnat nici un contract la finele săptămânii trecute. Potrivit Companiei Naţionale de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din România (CNADNR), pentru majoritatea şoselelor din administrarea DRDP Timişoara au fost selectate firmele care vor face deszăpezirea, însă contractele nu au fost semnate deoarece nu ar fi trecut perioada de zece zile de la desemnarea câştigătorului la licitaţiile aferente în care pot fi depuse contestaţii.

În cazul drumurilor naţionale învecinate Devei licitaţia trebuie reluată. „Cauza pentru care la data de 9 noiembrie 2012 pe anumite sectoare de drumuri naţionale şi autostrăzi nu au fost încă încheiate contracte de întreţinere pe timp de iarnă este lipsa de interes a societăţilor prestatoare de servicii de deszăpezire (mare parte din firme deţinute de regii asfaltului - n.r.). Astfel, pentru loturile scoase la licitaţie nu s-au prezentat oferte sau firmele au prezentat oferte neconforme", afirmă CNADNR într-un răspuns trimis la finele săptămânii trecute.

DN1, centura Bucureşti şi auto­­­s­trada A2 - şi ele fără contracte

Situaţia de la DRDP Timişoara nu e unică. Licitaţiile de deszăpezire vor trebui reluate şi pe secţia Bucureşti Nord (ce administrează cel puţin Centura de Nord a Capitalei şi cel mai aglomerat drum naţional, DN1), precum şi pentru Autostrada Soarelui (sectoarele Cernavodă Cons­tanţa şi Centura Constan­ţa). Anul trecut, iarna bogată în precipitaţii a determinat închiderea autostrăzii A2 aproape

două săptămâni.

Plângere

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită Guvernului să verifice de urgenţă starea în care se află pregătirile drumarilor pentru intervenţiile specifice perioadei de iarnă. Potrivit unui comunicat de presă al FORT, nici 5% din stocurile din material antiderapant nu se află în depozit, în condiţiile în care normativele cer ca stocurile să fie la această dată de 50% din total. Şi cu utilajelor situaţia este asemănătoare, afirmă FORT.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

AJOFM Botoșani pregătește prima Bursă a locurilor de muncă din anul 2024. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.