Trimite stirea ta ! [email protected]

ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Asistenta lui Sârbu, mărturie explozivă: Măruţă credea tot timpul că va fi dat afară!

Asistenta lui Sârbu, mărturie explozivă: Măruţă credea tot timpul că va fi dat afară!

Doina Gradea a fost numărul doi în PRO TV vreme de peste un deceniu. Într-un text de o sinceritate şocantă povesteşte despre mecanismele secrete ale celui mai mare post TV din România

A fost multă vreme asistenta celui mai important şef de televiziune din România, e vorba de Adrian Sârbu. nimeni nu putea intra la marele boss fără să treacă de Doina Gradea. Fostă jurnalistă, inteligentă şi cinică, l-a ajutat pe influentul mogul să-şi conducă afacerea şi să-şi impună viziunea. Acum, doamna Gradea a decis să vorbească. Într-un text lung, publicat pe blogul ”Oare sunt un porc?”, dezvăluie multe taine din culisele celei mai importante televiziuni.

Descoperiţi care erau mecanismele prin care un băiat timid şi cu puţină experienţă în televiziune ajunge un star naţional, e vorba de ”paradoxul Cătălin Măruţă”:

„Ani la rând, de la lansarea PRO TV în 1995, am avut ocazia să întâlnesc poate cele mai mari vedete de televiziune  pentru că, fie erau la PRO TV, fie îşi doreau asta şi încercau să ajungă acolo.
Astăzi vorbim despre Cătălin Măruţă, non-vedetă perfectă.

Trăgeau sfori, îşi asaltau prietenii, persoane importante, să intervină pentru ele să ajungă la PRO TV. Eu am fost asistenta personală a lui Adrian Sârbu din 1995 până în 2004 şi Corporate Affairs Director din 1998 până în 2004.

În toată perioada asta, eram non-stop lângă Adrian Sârbu. Nu făcea mai nimic fără să vorbească cu mine, să mă anunţe, să mă întrebe. Eram un fel de factotum pentru el. Îmi plăcea să cred că îi făceam viaţa mai uşoară şi mai simplă. Sper că am reuşit asta.
Aşadar, nu de puţine ori primeam telefoane de la persoane importante care, cu emoţie şi jenă în glas, ne rugau măcar să întâlnim candidatul/candidată la postul de VEDETĂ.

Regula în PRO TV era că nu intră nimeni pe post fără acordul lui Adrian Sârbu pentru că el ştia cel mai bine dintre toţi dacă acea persoană este potrivită sau nu.  Avea un al 6-lea simt în materie de televiziune.

Lucrurile nu se rezumau la doar “să treci sticla”, cum e o vorbă în televiziune pentru cei care apar la TV şi pot transmite dincolo de sticla ecranului televizorului.

Nu, aici se punea problema să fie VEDETĂ PRO. Adică să faci parte din galeria acelor mari vedete care transmit spiritul PRO. În care se investea enorm, ani la rând şi, dintr-un om normal, obişnuit, deveneai ceea ce numim “vedetă”, adică ai fanii tăi, lumea îţi pronunţă numele, află continuu despre viaţă ta de când erai copil sau nou-născut până în prezent; ce colectionai, ce animal de casă aveai, devenea ştire despre ţine. Big deal! Oricine îşi dorea aşa ceva. Copiii la şcoală, când erau întrebaţi ce doresc să se facă când vor fi mari, spuneau “vreau să mă fac Andreea Esca”.

După ce trecea de toate filtrele şi, la final, de cel mai important, orice viitoare vedetă PRO TV era “întâmpinată” de Adrian Sârbu în persoană, printr-o întâlnire şi o discuţie de “bine ai venit” şi “totul va fi ok, avem noi grijă de tine”.

Aşadar, selecţia vedetelor era extrem de serioasă, nu conta de unde veneai, ce ai făcut, cine a dat telefoane pentru tine. Erai ok sau nu, asta depindea de “ochiul” lui Adrian Sârbu care mergea întotdeauna la sigur.

Aşa au ajuns să intre pe sticlă marile vedete din PRO TV – de la Esca care era totuşi cunoscută când a venit la PRO TV, până la Mihaela Rădulescu, Andi Moisescu, Lucian Mândruţă, Andrei Gheorghe, Iulia Vântur, Smiley, Pavel Bartoş şi mulţi alţii.

Tare mult l-a dorit Adrian Sârbu pe Ştefan Bănică la PRO TV.

Bănică, extrem de cunoscut şi pedant în ce priveşte cariera, a aşteptat ceva timp să dea un răspuns pozitiv, până a primit un format mare, “Dansez pentru tine”. Şi asta l-a consacrat definitiv că vedetă TV, dar despre el vă voi povesti în alt episod.

În toată galeria de vedete PRO TV, una singură m-a mirat ca prezenţă în PRO TV şi, ulterior, ca evoluţie.

Pentru mine, această persoană reprezintă unul din paradoxurile televiziunii din România.

Se numeşte Cătălin Măruţă.

Dintr-un cvasinecunoscut, cu a lui garsonieră şi Tonomat de la TVR 2, uşor umblat şi pe la Realitatea, un post mic-mic la acea vreme, ajunge brusc într-o bună zi, când nici nu se aştepta, la televiziunea numărul unu din România, la PRO TV.

Cum zice o cunoştinţă de-a mea, în ziua aia, domnul Măruţă “a avut scară la Dumnezeu”.

Cine îşi aduce aminte, Măruţă a înlocuit locul rămas liber după plecarea de la PRO TV a lui Teo Trandafir.

Cu toată experienţă de televiziune, de telespectator, chiar eu nu îmi puteam imagina cine sau ce ar putea să o înlocuiască pe Teo, marea vedetă TV care îi cucerise pe toţi românii după Florin Călinescu. După plecarea lui Călinescu, Teo Trandafir a devenit driver-ul de imagine al PRO TV, alături de constanta  Andreea Esca.

Teo cu al ei show, a devenit la PRO TV cea mai mare vedetă de entertainment din România.

Cu toată experienţă de televiziune, de telespectator, chiar eu nu îmi puteam imagina cine sau ce ar putea să o înlocuiască pe Teo, marea vedetă TV care îi cucerise pe toţi românii după Florin CălinescuDoina Gradea

În urmă unor discuţii neprietenoase, Teo a plecat de la PRO TV.
I s-a urât şi ei cu binele, din păcate… Despre Teo vom vorbi în detaliu tot într-un alt episod.

Vine aşadar ăsta mic, Măruţă, mai necunoscut, puţin timid şi speriat de locul în care se află. Îi tremurau genunchii când a intrat pe poarta PRO TV, “poarta magică”. Cred că şi el se întreba “ce dracu' caut eu aici?!”

Ne uităm la primele lui emisiuni şi ni se părea că are faţa unui intrus care aşteaptă din minut în minut să fie scos din platou şi dat afară din PRO TV.

Uşor, uşor, ajutat enorm de echipa de producţie şi de toată “maşinăria” de marketing şi PR a PRO TV-ului a răzbit omul şi a început să se impună, să facă audienţă.

Vorbeam cu el destul de rar, eu eram la PRO TV Internaţional şi îmi aduc aminte că îl sunam să-l invit pe la emisiunile noastre. Parcă era mirat că e invitat şi mă întreba dacă e bine ce face, dacă toată lumea e mulţumită şi “oare ce zice domnul Sârbu”. Tot timpul îi era teamă că va fi dat afară.  Avea o nesiguranţă teribilă a locului său la PRO TV că îţi era şi milă.

Măruţă a avut noroc şi nu a făcut nimic bun să-şi schimbe imaginea aia de băiat de la ţară venit la oraş.Doina Gradea
Profesional, îşi făcea treaba bine, iar eu chiar l-am apreciat pentru eforturile făcute. Adică un cvasinecunoscut în Acces-ul PRO TV (n.r. termen care defineşte emisiunea difuzată înainte de principalul jurnal de ştiri al zilei), înainte de Andreea Esca. Mai băiete, mă, era mare şmecherie.

A rămas însă mereu cu un fel de “tic”: nu se simţea neapărat bine şi sigur pe el în emisiune. Parcă se uita mereu în spate să nu vină cineva să-i spună “de azi nu mai lucrezi aici”.
Pentru că se vedea de la o poştă că nu e “bazat”, slab la capitolul cultură generală, slab la capitolul “emoţie”, slab la capitolul “cum se face de fapt o adevărată emisiune de televiziune”.

A avut noroc şi nu a făcut nimic bun să-şi schimbe imaginea aia de băiat de la ţară venit la oraş.
Nu a refuzat însă să facă orice pentru un strop de audienţă. Să intre cu bocancii în viaţă oamenilor, să fie părtinitor.

Timpul a trecut, iar Măruţă a devenit din ce în ce mai ‘aşezat” în PRO TV. Îşi câştigase în sfârşit un loc aici, la vârf.

Surpriză mare, uite-l pe Măruţă că se însoară cu Andra.  Extraordinară lovitură de imagine!!!

Andra era o cântăreaţa extrem de cunoscută, având publicul ei.

“Maşină” de PR (n.r. relaţii publice) a PRO TV s-a pus în mişcare din nou, folosind asta pentru a-şi promova şi mai tare vedeta, pe Măruţă, şi apoi pe Andra, devenită de asemenea vedetă PRO TV.

Nu se ştia acum care e mai tare în familie: Măruţă sau Andra? Nu mai conta. Combinaţia lor însemna success pentru mulţi. Au devenit un fel de reper pentru un anumit public.
Orice făcea  Andra sau Măruţă, separat sau împreună, era eveniment de prima pagină în toate ziarele. Coperţi de reviste, prima pagină constant, unde şi-au făcut vacanţă, ce părere au despre orice, cum să slăbeşti, cum să te îngraşi, ce animal de casă au, ce şi-ar mai dori, cum să faci, cum să dregi.

“Andra-Măruţă” sau “Măruţă-Andra” a devenit “cuplul de aur” al României.

Să ştiţi, mie îmi place cum cântă Andra. Mi se pare una dintre cele mai bune voci din România. Nu-mi plac  însă melodiile ei pentru că nu-mi place genul de muzică pe care-l cântă. Mai cred că ea nu este o vedetă TV deşi au fost încercări multe. Orice ar face, nu poate avea o emisiune a ei. Nu transmite, cum spunem, “nu trece sticla”.
Ca jurat la ”Românii au talent” este foarte bună. Ăla e locul cel mai potrivit pentru ea în televiziune. Dă un echilibru juriului.

O prietenă îmi spunea la un moment dat siderată de Andra că este peste tot şi în toate la PRO TV. Ba dansa la “Dansez pentru ţine”, ba avea emisiune la PRO TV, ba era la Măruţă invitată non-stop, ba cânta pop, ba populară, în fine.  Îmi zice prietena mea “băi, mai aveţi s-o atârnaţi de Hotel Intercontinental să facă bungee jumping de acolo şi tot nu face mai mare audienţă decât are”. Andra era la un moment dat peste tot. Făcea de toate. Doar că singură nu făcea audienţă.

În timp ce Andra făcea diverse, Măruţă o însoţea, era mereu pe lângă ea că un soţ iubitor şi atent. În scurt timp a devenit “domnul Andra”. Sursa: eva.ro

ZiareBotosani.ro

Monden: Alte articole din Botosani