Se anunță protest la Botoșani, prin campania „O zi fără avocați – Ziua în care statul de drept nu există”

Se anunță protest la Botoșani, prin campania „O zi fără avocați – Ziua în care statul de drept nu există”

Potrivit Hotararii Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România nr. 15 /01-02.09.2023 si Deciziei Comisiei Permanente a UNBR NR. 32/19.09.2023, Baroul Botoșani va organiza la data de 04.10.2023, campania „O zi fără avocați - Ziua în care statul de drept nu există", dedicată comunicării problemelor avocaturii, a disfunctionalitatilor continue existente in exercitarea profesiei precum si pentru conștientizarea rolului și importanței Avocatului în apărarea drepturilor și libertǎților cetǎțenesti.

Problemele stringente care reclama adoptarea acestei forme de manifestare vizeaza:
- relația cu puterea judecatoreasca (în special ca urmare a aplicării Hotararii CSM nr. 2040 din 13.07.2023, care instituie normarea activității judecătorilor, întârzierile sistematice la plata onorariilor avocaților pentru asistența din oficiu, cenzurarea abuzivǎ a onorariilor avocațiale până la sume derizorii, după criterii subiective și fărǎ considerarea obligațiilor fiscale aferente veniturilor avocațiale; omisiunea instanțelor de a acorda onorariile aferente asistenței judiciare din oficiu pentru fiecare parte asistata de apărătorii din oficiu prin hotărârile judecătorești, intarzieri nerezonabile în procedura de regularizare a cererilor si în redactarea și comunicarea hotǎrârilor sau comunicarea acestora în timpul vacanței judecătorești, fǎrǎ a se respecta dreptul la recuperarea capacității de muncǎ al avocatului; organizarea activității instanțelor fără a se respecta repartizarea cauzelor pe intervalele orare stabilite inițial, desemnarea curatorilor speciali fără a se dispune corelativ achitarea unui onorariu conform Protocolului încheiat cu Ministerul Justiției, etc)
- relația cu Ministerul Public (în special ca efect al restanțelor înregistrate la plata onorariilor din oficiu pentru asistenta judiciara acordata in faza de urmarire penala - Parchetul de pe langa Tribunalul Botoșani înregistrează restanțe la Baroul Botoșani in valoare de 167.600,75 lei, aferente perioadei aprilie -august 2023)
- tendințele de înǎsprire a măsurilor fiscale, ce vizează profesiile liberale și care vor avea un impact economic deosebit de grav asupra pieței serviciilor, implicit asupra profesiei de avocat, cu efect direct asupra onorariilor percepute justițiabililor, îngreunând și mai mult liberul acces la actul de justiție, cuantumul nerezonabil al unor taxe de timbru, care este de natură a împiedica accesul la justitie al cetǎtenilor.

La data de 04.10.2023, avocații din Baroul Botoșani se alătură colegilor din celelalte barouri și  își vor întrerupe activitatea avocațială în totalitatea formelor sale la toate instanțele judecatoresti, unitățile de parchet și poliție de pe raza municipiului / județului Botoșani si vor asigura asistenta judiciara doar in cauzele urgente menționate in anexa Deciziei nr. 32/ 19.09.2023 a Comisiei Permanente a UNBR pe care le enumerăm mai jos:

1. PROCESUL PENAL
1.1 Infractiuni contra vietii: art.188- art.192 CP;
1.2 Infracțiunilor care au drept urmare moartea victimei;
1.3. Infractiuni contra libertatii si integritatii: art. 218 - art. 223CP;
1.4. Infractiunea de talharie si infractiunea de talharie calificata;
1.5. Infractiunea prevazuta de art. 343 CP; Uzul de arma fara drept;
1.6. Infractiunea prevazuta de art.342 CP; Nerespectarea regimului armelor si munitiilor;
1.7. Infractiuni contra familiei;
1.8. Infractiuni de genocid si contra umanitatii: art.438-art.439 CP;
1.9. Infractiuni de razboi: art.400 -art. 445 CP;
1.10. Infractiuni prevazute de art. 2 -art.3 din Legea nr. 143/ 2000 (traficul de droguri national / international);
1.11. Propuneri de măsuri preventive in cazul tuturor infracțiunilor prevăzute de legea penală;

2. PROCES CIVIL
2.1 Procedura ordonantei presedintiale;
2.2 Procesele care au ca obiect drepturile minorilor;
2.3 Masuri asiguratorii si provizorii. Suspendarea executarii silite;
2.4 Ordine de protectie; 

Obiectivul campaniei vizeaza constientizarea tuturor institutiilor responsabile asupra problemelor enuntate in prezentul comunicat in scopul identificarii si aplicarii unor solutii adecvate.

Stirea anterioara

Tragedie pe drumul Botoșani – Suceava! Un motociclist de 18 ani a decedat și o fată de 16 ani este grav rănită

Stirea Urmatoare

Tragedie la Ibănești! Patru bărbați au căzut în bazinul de decantare al unei fabrici

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.