Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Redacția Ziare Botoșani urează „La Mulți Ani” celor ce poartă numele Sfântului Vasile!

Redacția Ziare Botoșani urează „La Mulți Ani” celor ce poartă numele Sfântului Vasile!

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Local

Redacția Ziare Botoșani urează celor care poartă numele Sfâtului Vasile sau unul dintre derivatele acestuia, să fie ocrotite de acesta în fiecare zi, să le aducă multă sănătate, noroc, liniște și pace sufletească, împliniri și numai bucurii!

Sfantul Vasile cel Mare, praznuit de credinciosi in prima zi a Anului Nou, este primul ierarh care a intemeiat pe langa biserici, spitale si azile pentru saraci.

Majoritatea barbatilor sarbatoriti astazi se numesc Vasile, Vasilica, Silica, Sile, Vasi sau Sica.

Femeile romance care astazi isi sarbatoresc ziua onomastica raspund la numele Vasilica, Vasilca, Silica, Sica sau Vasilia.

In traditia populara, Sfantul Vasile apare calare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri si chefuri. Se spune ca L-a rugat de Dumnezeu sa-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintai zi din an. Fericit, Sfantul Vasile a luat un clopotel, i-a legat la toarta o crenguta de busuioc si s-a suit la Dumnezeu sa-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfantul Vasile exista obiceiul de a ura.

Se spune ca in ziua de Sfantul Vasile este bine ca primul musafir care-ti calca pragul sa fie barbat, iar dupa cum acesta va fi bogat ori sarac, asa va fi omul tot anul. Totodata, in ziua de Anul Nou, trebuie sa se arunce prin casa spice de grau, iar seara, acestea sa fie stranse, pentru a fi din nou aruncate prin camin in ziua de Sfantul Ioan. Dupa aceea, se face un manunchi din spice si se pun la pastrare, fiind benefice pentru durerile de cap.

Tot in ziua de Sfantul Vasile se spune ca este bine sa bei mult vin, existand credinta ca atat sange va avea omul in obraz in timpul anului, cat vin va bea in aceasta zi. Tot de Sfantul Vasile, in prosopul pe care te stergi e bine sa legi un ban de aur sau argint, pentru a fi sanatos tot anul. Tot in aceasta zi este bine sa dai de pomana unui sarac.

1 ianuarie, prima zi dupa trecerea cumpenei dintre ani, este considerata o zi fasta prin excelenta, ea deschizand drumul catre un nou interval de timp in care omul are in fata obiective, dorinte, proiecte si mai ales sperante, dar si momentul in care intreaga natura isi incepe pregatirile pentru „renasterea” din primavara.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Local: Alte articole din Botosani