Peste 21% mai multe misiuni pentru pompierii botoşăneni, în 2015

Peste 21% mai multe misiuni pentru pompierii botoşăneni, în 2015

Peste 530 de botoşăneni au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere, fântâni sau alte medii ostile vieţii. Alte 5.195 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani de 7.141 de ori, ceea ce înseamnă o medie de 20 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2014, numărul intervenţiilor la care au acţionat serviciile profesioniste a crescut cu peste 21%.

Împărţite pe categorii, acestea înseamnă 552 incendii, 5.186 intervenţii SMURD, din care 214 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă şi 27 intervenţii la accidente rutiere, 7 intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor sau a fenomenelor meteo periculoase, 26 de misiuni de salvare a unor animale din medii ostile vieţii, 21 misiuni de asanare a muniţiei neexplodate, 213 misiuni de transport apă, 495 alte intervenţii (salvare persoane blocate în apartamente ori imobilizate, degajare persoane înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave, asanare fântâni, degajare arbori, elemente de construcţie, ţurţuri, etc.), precum şi 230 de misiuni pentru asigurarea/supravegherea zonei de producerea unei situaţii de urgenţă.

În 411 situaţii, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă ori au fost alarme false.

În urma situaţiilor de urgenţă produse (incendii, înec, accidente rutiere, persoane găsite decedate în apartamente), altele decât S.M.U.R.D., şi-au pierdut viaţa 24 persoane, dintre care 7 au decedat în urma unor incendii.

De menţionat este faptul că nici o persoană nu şi-a pierdut viaţa după sosirea echipajelor ISU Botoşani la locul intervenţiei.

Incendii

În 2015, subunităţile de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 552 incendii, cu 43% mai multe decât în anul precedent (386 incendii în 2014). Dintre acestea, 126 au fost incendii de vegetaţie uscată.

Cele mai frecvente cauze au fost: foc deschis în spaţii deschise/închise – 81 incendii; acţiune intenţionată – 73 incendii; coş, burlan de fum defect - 69 incendii;  instalaţii/aparate electrice defecte/sub tensiune – 59; fumatul în locuri nepermise – 39 incendii; sisteme /mijloace de încălzire nesupravegheate/ improvizate – 28; jocul copiilor cu focul – 28 incendii.

413 de persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări.

În anul 2015, 26 persoane au fost victime ale incendiilor produse în locuinţe şi gospodării cetăţeneşti de pe raza judeţului Botoşani, din care 7 au decedat, iar 19 au fost rănite. Toate persoanele decedate aveau vârste de peste 50 ani. Acestea şi-au pierdut viaţa din cauza fumatului în locuri nepermise, a neîntreţinerii mijloacelor de încălzire sau urmare a acţiunilor intenţionate.

Valoarea bunurilor salvate, în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani, se ridică la peste 48.000.000 lei, în timp ce pagubele provocate se cifrează la peste 3.600.000 lei. Din numărul total de incendii, 346 s-au produs la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti. Majoritatea evenimentelor cu foc s-au produs în mediul rural, în casele şi gospodăriile a căror proprietari sunt persoane de vârsta a treia şi care din cauza vârstei înaintate şi a mobilităţii scăzute, neglijează curăţarea şi repararea periodică a coşurilor de fum sau sunt în imposibilitatea efectuării acestor operaţiuni.

De asemenea, nivelul de trai scăzut nu le permite apelarea la un electrician autorizat sau la o firmă de coşărit. Cele mai multe incendii s-au înregistrat în luna aprilie, când pe fondul unei încălziri accentuate cetăţenii au desfăşurat lucrări de igienizare a curţilor şi grădinilor, fără să respecte cele mai elementare măsuri de apărare împotriva incendiilor.

Analiza statistică a incendiilor la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti produse în anul 2015 pune în evidenţă faptul că majoritatea incendiilor au avut loc ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor, corelată cu situaţia financiară precară şi nivelul de trai scăzut al populaţiei, care a utilizat instalaţii şi aparate/echipamente electrice/ termice învechite, cu defecţiuni sau improvizaţii, coşuri de fum necurăţate, nereparate sau neizolate termic sau ca urmare a exploatării necorespunzătoare a sobelor de încălzit, dar şi neglijenţei şi nepăsării manifestate să ocupe un procent ridicat.

Îngrijorător este faptul că incendiile care au drept cauză acţiunile intenţionate continuă să ocupe un procent ridicat.

Stirea anterioara

Doi Sri Lankezi opriţi la frontiera de nord - FOTO

Stirea Urmatoare

Autorități puse în alertă după ce un copil a rămas blocat într-un apartament din Dorohoi. Pompierii au intervenit cu autoscara - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.