Misiunile pompierilor în ultima săptămână: 16 incendii și peste 120 de persoane rănite ori cu probleme medicale, transportate la spital

Misiunile pompierilor în ultima săptămână: 16 incendii și peste 120 de persoane rănite ori cu probleme medicale, transportate la spital

În perioada 05 – 11 aprilie a.c., pompierii botoşăneni au avut 184 misiuni de protecţie a vieţii, mediului şi valorilor materiale, ceea ce înseamnă, în medie, 26 intervenții pe zi.

S-a intervenit pentru stingerea a 16 incendii, acordarea primului ajutor și transportarea la spital a unui număr de 121 persoane rănite ori cu probleme medicale, inclusiv persoane suspecte sau confirmate Covid-19, pentru transportul unor persoane supraponderale, precum și pentru deblocarea unor uși de acces în locuințe unde existau persoane care aveau nevoie de ajutor medical.

La aceste evenimente se adaugă 34 misiuni de decontaminare a autospecialelor folosite la transportul persoanelor confirmate cu COVID - 19, o misiune pentru înlăturarea pericolului de incendiu în urma producerii unui accident rutier și două misiuni specifice pentru limitarea răspândirii pestei porcine.

Cele 16 incendii s-au produs pe raza localităților Vârfu Câmpului, Corni, Ungureni, Nicșeni, Tudora, Trușești, Botoșani, Flămânzi, George Enescu, Darabani și Dorohoi. Cauzele probabile care au generat evenimentele cu foc au fost: coș de fum necurățat sau neprotejat față de materialele combustibile, jar căzut din sobă, foc deschis în spații deschise și scurtcircuit.

Pentru stingerea incendiilor și înlăturarea efectelor au intervenit, în total, 194 pompieri militari și voluntari. Vă reamintim că arderea vegetației uscate și resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiții agricole și de ale terenurilor reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 352/2015.

Potrivit art. 96 din Ordonanța de Urgență a nr. 195/2005 privind protecția mediului „constituie contravenție și se sacționează cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei, pentru persoane fizice și de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice, încălcarea obligației proprietarilor și deținătorilor de terenuri de a arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă, fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență”.

În conformitate cu prevederile HGR nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor constituie contravenție la normele de prevenire și stingere a incendiilor și se sancționează cu amendă de la 1000 la 2500 lei arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea focului la vecinătăți.

În condițiile în care se obțin toate aprobările prevăzute de legislația în vigare, cetățenii trebuie să respecte următoarele reguli și măsuri de prevenire:
la arderea miriştilor:
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
- parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
- izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
- asigurarea personalului care să supravegheze şi să stingă eventuale incendii, până la finalizarea arderii;
- asigurarea substanţelor şi a mijloacelor de stingere necesare, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha;
- asigurarea unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha;
- pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.
- la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
- colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- se interzice acoperirea focarelor cu pământ.

Stirea anterioara

Tragic! O tânără botoșăneancă s-a stins după o lună de comă profundă

Stirea Urmatoare

Fascinația culorilor – Expoziție de pictură găzduită de Muzeul Județean Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.