Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Inspectorii ISU Botoșani au controlat lăcașele de cult din județ - FOTO

Inspectorii ISU Botoșani au controlat lăcașele de cult din județ - FOTO

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Local

Pompierii botoșăneni desfășoară permanent activități preventive în scopul reducerii și limitării evenimentelor nedorite și menținerii unui climat de securitate ridicat la nivelul comunității.

Și în aceste zile, când mii de botoșăneni trec pragul bisericilor și mănăstirilor pentru a participa la slujbele oficiate cu ocazia Sărbătorilor Pascale, inspectorii de prevenire au intensificat acțiunile de control, îndrumare și informare preventivă la lăcașele de cult.

Sărbătoarea Învierii Domnului aduce în biserici un număr foarte mare de enoriași, motiv pentru care pompierii recomandă preoților să asigure și să vegheze la respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Astfel, accesul în lăcașele de cult se va face cu respectarea capacității de ocupare a acestora, în scopul prevenirii producerii unor evenimente nedorite și pentru a asigura evacuarea credincioșilor în condiții optime.

De asemenea, pe durata serviciului religios, ușile se vor menține în permanență deschise, cu sisteme sigure de blocare. Lumânările aprinse vor fi supravegheate și ținute la distanță de persoanele din jur, mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă.

La întoarcerea de la biserică acasă, credincioșii nu vor lăsa lumânările și candelele aprinse în apropierea obiectelor sau materialelor combustibile, iar înainte de culcare le vor stinge. O atenție deosebită trebuie acordată supravegherii copiilor, acasă și la biserică.

Toate aceste reccomandări le-au fost transmise preoților și pe timpul controalelor desfășurate de inspectorii de prevenire ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani la lăcașele de cult cu risc ridicat de incendiu din județ.

În ultima săptămână, personalul Inspecției de Prevenire a trecut pragul bisericilor și mănăstirilor și a verificat respectarea condițiilor de securitate la incendiu și / sau protecție civilă, dotarea cu mijloace de primă intervenție pentru stingerea incendiilor (stingătoare, accesorii la panourile de incendiu) și starea acestora, existența și starea/practibilitatea căilor de acces și evacuare (interioare și exterioare), existența rezervoarelor de apă pentru incendiu și posibilitățile practice de folosire ale acestora, dar și modul de amenajare a spațiilor și locurilor pentru arderea lumânărilor pe timpul slujbelor religioase.

Verificate au fost și sistemele de încălzire locală și instalațiile electrice în vederea prevenirii izbucnirii unor eventuale incendii.

Totodată, preoții și personalul neclerical au fost instruiți cum să prevină situațiile de urgență, dar și cum să acționeze în cazul producerii acestora.

Inspectorii de prevenire au constatat abateri de la legislația în domeniul situațiilor de urgență respectiv, neverificarea periodică a stingătoarelor din dotare prin firme specializate la expirarea perioadei de garanție sau a intalațiilor de paratrăsnet, exploatarea instalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații, neîntocmirea și neafișarea planului de evacuare în caz de incendiu, neignifugarea elementelor de construcție din material lemnos din componența clădirilor. Pentru încălcări ale legislației în domeniu au fost aplicate 27 sancțiuni contravenționale.

În noaptea de Înviere, pompierii botoșăneni vor executa, la lăcașele de cult, acțiuni de supraveghere a respectării  măsurilor de prevenire a incendiilor, în special de către credincioși, dar și de asigurare a intervenției operative în cazul producerii unor situații de urgență.
Pentru ca Sărbătorile Pascale să nu fie umbrite de evenimente nedorite, pompierii vă recomandă:
- accesul în lăcaşele de cult se va face în limita capacităţii construcţiei;
- pe timpul slujbelor religioase menţineţi uşile de acces/evcuare în poziţie deschisă;
- utilizarea lumânărilor aprinse în lăcaşul de cult se va face cu atenţie, la distanţă de siguranţă de persoanele din jur, evitând contactul cu hainele sau părul acestora;
- parcarea autoturismelor se va face astfel încât să nu blocheze hidranţii de incendiu sau accesul autospecialelor serviciilor de urgenţă;
- transportul la domiciliu al lumânărilor aprinse, se va realiza numai cu ajutorul unor protecţii speciale din materiale incombustibile. Se va evita transportul lumânărilor aprinse în mijloacele de transport public sau personale;
- amplasarea lumânărilor şi a candelelor în încăperi se va face cu ajutorul suporturilor ce nu se pot aprinde şi la distanţă de perdele, draperii, ornmente sau alte materiale combustibile.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Local: Alte articole din Botosani