Controale ITM Botoșani: Zeci de amenzi și avertismente pentru agenții economici

Controale ITM Botoșani: Zeci de amenzi și avertismente pentru agenții economici

În cursul lunii februarie 2022, în domeniul Relaţii de Muncă au fost efectuate controale la un număr de 112 angajatori, cu un număr de 5235 salariaţi dintre care 2916 femei. Au fost constatate 91 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri şi au fost aplicate sancţiuni în valoare de 10.000 lei.

În cadrul Compartimentului Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă, în cursul lunii februarie 2022 au fost eliberate 1780 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 14 adeverinţe, în baza documentelor existente în arhiva inspectoratului de muncă, 40 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaţilor și un număr de 15 carnete de muncă aflate în gestiune şi neridicate de titulari în termenul legal.

Totodată au fost preluate la sediul inspectoratului de muncă, un număr de 248 de registre electronice de evidenţă a salariaţilor.

În domeniul Securitate şi Sănătate în Muncă, în cursul lunii februarie 2022, s-au desfăşurat următoarele activităţi:
- au fost efectuate controale la un număr de 57 agenţi economici, au fost constatate 119 neconformităţi şi au fost dispuse 121 de măsuri, fiind aplicate 5 amenzi în valoare de 41.000 de lei.
- 5 evenimente au fost comunicate în această lună decătre angajatori către inspectoratul teritorial de muncă;
- au fost înregistrate 5 persoane accidentate în accidente de muncă, din care 4 cu incapacitate temporară de muncă și 1 mortal.

Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost: 
- utilizarea echipamentelor de muncă (schele) neconforme;
- neasigurarea verificării de către angajator a aplicării prevederilor legale SSM, inclusiv la utilizarea echipamentului individual de protecție; 
- lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională, inclusiv în ceea ce priveşte riscul biologic de infectare privind virusul SARS –COV2;
- neinstruirea lucrătorilor la angajare;
- lipsa planul de prevenire şi protecţie;
- neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic;
- angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor;
- angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor;
- neefectuarea triajului epidemiologic la intrarea în unitate, neefectuarea instruirii împotriva SARS-COV2, lipsa materialelor de protecţie contra virusului.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM Botoşani, în cadrul domeniilor Sănătate şi Securitate în Muncă şi Relaţii de Muncă în cursul lunii februarie 2022 este de 51.000 lei.

Stirea anterioara

Dan Şlincu: „Au fost majorate nivelurile salariale ale personalului de la nivel local care gestionează proiecte cu fonduri europene”

Stirea Urmatoare

Tragedie într-o localitate din judeţul Botoşani. Un bărbat a fost găsit fără suflare pe un câmp

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.