Trimite stirea ta ! [email protected]
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Cercetătorii din Botoşani creează o specie de oaie unică în lume

Cercetătorii din Botoşani creează o specie de oaie unică în lume

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Local

Cercetătorii din Botoşani sunt la un pas de obţinerea unei rase unice în lume. Este vorba despre o oaie obţinută prin îmbinarea a trei specii de succes din Germania, Olanda şi Uzbekistan. Super-oaia va produce mai multă carne decât oricare altă ovină.

Specialiştii Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor din localitatea botoşăneană Popăuţi lucrează de zece ani la impunerea pe piaţă a unei specii de oaie care ar putea influenţa radical industria alimentară, scrie adevarul.ro.

După 27 de ani de studii şi experimente, cercetătorii botoşăneni se pregătesc să dea o lovitură pe piaţa zootehniei. Specialiştii de la Popăuţi spun că au creat profilul genetic ale unor „super-oi", o combinaţie între specii de succes din Germania, Olanda şi Uzbekistan. Noile „produse" genetice urmează să fie realizate prin încrucişări şi metisaje succesive până se ajunge la specia dorită, o oaie care va influenţa semnificativ industria alimentară. Cercetării din Botoşani spun că studiile necesare „oficializării" noii specii sunt foarte avansate.

Cercetările dedicate au început de aproape zece ani. Au fost studiate posibilităţile genetice şi de adaptare a noii specii de ovine. Cei mai experimentaţi zootehnişti de la Popăuţi spun că au gândit cu prioritate ca noua oaie să impresioneze la capitolele cantitate şi calitate a cărnii. „Ne-am propus aici, la staţiunea de cercetare, să facem o nouă rasă de oaie. O rasă de carne, ca o alternativă la specia creată de noi pentru faimoasele pielicele. Sperăm să obţinem o rasă grea care să aducă o cantitate mare de carne. Am început cercetările şi deja aducem şi exemplarele necesare pentru absorbţie. Vrem să facem oaia de carne Popăuţi, cea mai nouă rasă de oaie", spune Ionică Nechifor, unul dintre cei mai experimentaţi şi valoroşi specialişti de la Popăuţi.

Super-oaia va fi obţinută prin încrucişarea rasei caracul de Botoşani, cu rădăcini uzbece, şi a rasei „Cap negru german". Caraculul de Botoşani este o specie românească unicat în Uniunea Europeană, obţinută în staţiunea de cercetare Popăuţi prin încrucişarea raselor moldoveneşti „ţurcana", neagră şi albă, cu berbeci din rasa caracul aduşi din Uzbekistan. De cealaltă parte, „Cap negru german" este o specie renumită pentru cantitatea de carne pe care o produce. Un miel din rasa germană acumulează o cantitate dublă de carne la creştere faţă de ţurcana autohtonă. Sursa: romaniatv.net

ZiareBotosani.ro

Local: Alte articole din Botosani