Trimite stirea ta ! [email protected]
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Cazul unei tinere din Botoșani care i-a uimit pe medicii ieseni

Cazul unei tinere din Botoșani care i-a uimit pe medicii ieseni

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Local

Cazul ramane o raritate pentru medicina si profesorii care s-au ocupat de aceasta tanara. Acestia spun ca, in lume, se intalneste un caz la 500 de milioane.

Tanara in varsta de 21 ani a fost internata in luna februarie 2015 la Maternitatea Cuza Voda din Iasi pentru a naste. Investigatiile de specialitate au fost vazute de mai multi medici, pentru ca nu le venea sa creada. Tanara avea inima in partea dreapta si tetralogie Fallot, o malformatie congenitala care cuprinde patru defecte majore ale inimii si vaselor mari de sange.

Aceasta asociere dintre situs inversus si tetralogie Fallot este o raritate in medicina. Operatia de cezariana a fost efectuata la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi de o echipa multidisciplinara. In timpul interventiei nu au fost complicatii, tanara devenind mama unei fetite de 2.300 grame, perfect sanatoasa. Aceasta a aflat la varsta de 12 ani ca este bolnava, dar nu a fost consultata de un cardiolog pe perioada sarcinii. Medicii obstetricieni spun ca o femeie cu angiocardiopatie congenitala (tetralogie Fallot) nu trebuie sa se casatoreasca, iar daca se marita nu trebuie sa aiba copii. Medicii cardiologi si obstetricieni au precizat atunci ca nu au mai intalnit un caz in care pacienta sa aiba inima pe partea dreapta si tetralogie Fallot si sa duca sarcina la termen, fara incidente si sa nasca un copil sanatos.

Tanara nu a mai revenit la control

Prof. dr. Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iasi, a declarat dupa externarea pacientei ca aceasta a primit un tratament la domiciliu urmand sa revina la control. Au trecut sase luni de atunci, dar tanara din judetul Botosani nu a mai venit la spital.

„Probabil tanara se simte bine si a considerat ca nu este necesar sa vina la control. Ea trebuia sa revina la spital, dar nu a mai venit. O vom cauta noi pentru o noua evaluare a starii de sanatate si sa vedem daca tratamentul medicamentos pe care i l-am dat la externare trebuie inlocuit", a declarat prof. dr. Grigore Tinica.

Dupa ce a plecat din maternitate, medicul obstetrician curant i-a sugerat sa revina la control, dar nici aici nu s-a prezentat.

„Noi programam pacientele la control dupa o luna si pana la trei luni de la externare. Aceasta pacienta nu a mai venit pentru control ginecologic. Avand in vedere patologia de care sufera, controlul periodic este obligatoriu, mai ales la cardiologie", a declarat dr. Emil Anton de la Maternitatea Cuza Voda din Iasi care a efectuat operatia de cezariana.

În literatura de specialitate, tetralogia Fallot este descrisa ca o malformatie congenitala cardiaca cianotica, responsabila pentru nivelul scazut de oxigen din sânge. Medicii de specialitate au precizat ca aceasta afectiune duce la cianoza, culoarea pielii devine albastruie. Tetralogia Fallot include patru defecte ale inimii si vaselor de sânge: defect septal ventricular care reprezinta o gaura între ventriculul stâng si cel drept; îngustarea fluxului tractului pulmonar, valva si artera care leaga inima cu plamânii; suprasolicitarea aortei, artera care transporta oxigenul în organism; hipertropie ventriculara dreapta, îngustarea unui perete muscular al ventriculului drept.

Sursa: Bună Ziua Iaşi

ZiareBotosani.ro

Local: Alte articole din Botosani