Trimite stirea ta ! [email protected]
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Atenție botoșăneni! Puteţi cere daune pentru apa caldă... furnizată rece!

Atenție botoșăneni! Puteţi cere daune pentru apa caldă... furnizată rece!

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Local

Furnizarea energiei termice în sistem centralizat se face în baza unui contract între asociaţia de locatari - sau proprietarul imobilului - şi furnizor.

Acest document trebuie să cuprindă un standard de furnizare, adică la ce temperatură trebuie să primiţi apa caldă şi căldura, în ce condiţii poate fi întreruptă şi cum este sancţionat furnizorul dacă încalcă standardele de furnizare contractuale.

Iată litera Legii 51/2006, art. 41 (2) (b): „Utilizatorii au dreptul să solicite şi să primească, în condiţiile legii şi ale contractelor de furnizare/prestare, despăgubiri sau compensaţii pentru daunele provocate lor de către operatori prin nerespectarea obligaţiilor contractuale asumate ori prin furnizarea/ prestarea unor servicii inferioare, calitativ şi cantitativ, parametrilor tehnici stabiliţi prin contract sau prin normele tehnice în vigoare”.

Adică nu numai furnizorul poate penaliza orice întârziere la plata facturii, ci şi plătitorul de factură poate penaliza furnizorul de energie! În acest context, fiecare locatar din imobilul care utilizează sistemul centralizat de energie termică ar trebui să cunoască datele din contractul asociaţiei cu furnizorul de agent termic.

De asemenea, intrarea reţelei de apă caldă şi căldură trebuie să fie contorizată cu aparate care memorează temperaturile de intrare, pe zile şi ore. Asta pentru că utilizatorul trebuie să ştie când să ceară compensaţii şi în ce cuantum.

În Bucureşti, de exemplu, o defecţiune a reţelei de distribuţie trebuie reparată în 24 de ore, altfel, consumatorul final poate cere compensaţii. În plus, dacă temperatura apei furnizate nu este cea consemnată în contract, utilizatorul, de fapt toţi utilizatorii din imobilul respectiv pot cere daune. Daunele constau în contravaloarea cantităţii de energie termică nefurnizată, care se scade din factura lunii următoare.

Cantităţile care se scad se înscriu în procesul-verbal de citire a grupului de măsurare/ contorizare. Pentru a primi compensaţii, asociaţia care a semnat contractul trebuie să sesizeze în scris furnizorul de energie.

Din anul 2020 vom putea construi doar case pasive

Puţină lume ştie că din anul 2020, adică peste cinci ani, în România nu se vor mai construi decât case independente energetic, supranumite “case pasive”. Acestea sunt locuinţe care se deosebesc de cele normale prin faptul că nu au calorifere sau sobe.

Ele îşi produc singure energia necesară consumului, respectiv apa caldă, căldura şi energia electrică, prin celulele fotovoltaice, eolienele şi pompele de căldură proprii. De asemenea, au pereţi cu un înalt standard de izolare termică - adică nu pierd căldură.

O casă pasivă este o construcţie al cărei necesar de energie nu atinge valoarea de 15 kWh pe metru pătrat, pe an. În România a fost construită recent o casă pasivă din elemente ecologice, respectiv... din paie. Şi este funcţională!

Una peste alta, din anul 2020, dacă nu vei avea proiectul de casă conform acestor standarde, nu vei primi avizul de construire. Potrivit dateler Politehnicii Bucureşti, preţul unei asemenea locuinţe este cuprins, în acest moment, între 100 şi 150 de euro pe metru pătrat construit.
 
Rezilierea contractului se poate face în 15 zile

Dacă furnizorul vă produce multe necazuri şi vreţi să scăpaţi de el, nu trebuie decât să solicitaţi acest lucru în scris cu 15 zile înainte de data la care vreţi să se sisteze contractul. În acest sens, consumatorul trebuie să permită accesul personalului furnizorului în spaţiul care face obiectul contractului în vederea sistării furnizării energiei termice.

În cazul în care punctul de consum, societate comercială, este situat într-un apartament din cadrul unui imobil tip condominiu, pentru rezilierea contractului de furnizare a energiei termice destinaţia apartamentului care face obiectul contractului implică revenirea apartamentului la destinaţia iniţială, respectiv cea de locuinţă.

De asemenea, consumatorul are obligaţia de a achita toate datoriile către furnizor până la data sistării furnizării. Înainte de debranşare trebuie să fiţi siguri că aveţi o sursă alternativă de energie termică… Sursa: Libertatea.ro

ZiareBotosani.ro

Local: Alte articole din Botosani