Trimite stirea ta ! [email protected]
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
„Migraţia şi viitorul Europei”! Cum văd copiii noştri criza imigranţilor

„Migraţia şi viitorul Europei”! Cum văd copiii noştri criza imigranţilor

A avut loc, ieri, 18 noiembrie la Şcoala gimnazială nr. 6 „Grigore Antipa” din Botoşani, dezbaterea cu tema „Migrația și viitorul Europei”, organizată în colaborare cu Centrul Europe Direct. La dezbatere au participat elevi de clasa a VIII-a, coordonaţi de doamna profesoară Mihaela-Dorina Barbacaru.

Discuţiile au făcut referire atât la cadrul general al problemei cât și la  evenimente de actualitate, cum ar fi atentatul de la Paris. Reprezentantul Centrului Europe Direct a ilustrat tema cu câteva elemente esențiale privind situaţia migranţilor în Europa.

Apoi, copiii au studiat, împărţiţi pe grupe, materiale informative de la Comisia Europeană și Reprezentanța CE în România.

A urmat  o dezbatere, în cadrul căreia, fiecare grup a prezentat propriile idei şi concluzii.
În partea a doua a întâlnirii participanţii au povestit episoade legate direct de tema propusă. Pornind de la experienţa personală, au relatat cum au călătorit în Europa, ce categorii de imigranţi, de diferite naţionalităţi, au văzut. Alţi elevi au spus că au părinţi, frați şi prieteni care, la rândul lor, s-au stabilit în alte ţări din motive economice.

„Am avut ocazia să constat că elevii școlii sunt în temă cu cu elemente legate de  situaţia emigranţilor din Europa, dar şi privind oraşul și județul Botoșani sau euro-regiunea Nord - Est. Tema a fost cu atât mai importantă pentru ei, cu cât au putut aduce exemple personale, de părinţi şi fraţi care au plecat la muncă în alte țări europene pentru că „în ţară nu erau condiţii”.A fost o dezbatere serioasă, copiii dovedind deschidere, profunzime şi maturitate” a declarat Radu Căjvăneanu, coordonator al Centrului Europe Direct Botoşani.

ZiareBotosani.ro

Invatamant: Alte articole din Botosani