Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Liviu Axinte nu e de acord cu Bac-ul profesional propus de minister

Liviu Axinte nu e de acord cu Bac-ul profesional propus de minister

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Invatamant

Sindicaliştii din educaţia botoşăneană nu sunt de acord cu proiectul privind bacalaureatul diferenţiat aprobat astăzi în Comisia de Învăţământ a Senatului. Liviu Axinte, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Botoşani, a declarat că noutatea anunţată pentru anul viitor, respectiv bacalaureatul profesional, nu este altceva decât examenul de certificare a competenţelor. Liderul sindical consideră că diferenţierea ar trebui să se facă în funcţie de programa parcursă de elevi.

„Ar putea fi un bacalaureat diferenţiat, dar diferenţierea trebuie să se facă în funcţie de numărul de ore, adică în funcţie de programa parcursă de elev, ori la ora aceasta subiectul la română este dat de toţi elevii care termină liceul indiferent de profilul lor. Aici trebuie diferenţierea, pentru că una este să se facă 5 ore de română pe săptămână şi alta să se facă 3 ore. La matematică este diferenţiere pe nivel M1 la matematică - informatică şi M2 la liceele tehnologice. Bacalaureatul diferenţiat ar putea consta la liceele tehnologice în posibilitatea de a opta pentru discipline parcurse în liceu pe ruta lor tehnologică. Asta înseamnă bacalaureat diferenţiat, dar cu posibilitatea de a intra la facultate. Ceea ce se vehiculează acum ca fiind proiectul pentru bacalaureatul diferenţiat, în sensul că acel examen de finalizare, aşa cum era menţionat a fi bac-ul profesional acum, deja există. Este vorba de examenul de certificare a competenţelor, adică încheierea liceului pe filiera făcută”, a precizat Axinte.

Bacalaureatul diferenţiat presupune faptul că elevii vor putea alege între două tipuri de examen: bac-ul naţional şi bac-ul profesional.

Bacalaureatul profesional se va adresa, potrivit Minsiterului Educaţiei, cu precădere absolvenţilor de licee cu profil tehnologic, însă va putea fi ales şi de candidaţii celorlalte unitati de învăţământ. Acesta va cuprinde o probă practică şi un examen scris, dorindu-se a fi mai accesibil pentru absolvenţii de liceu. Singurul inconvenient e că bacalaureatul profesional nu va permite urmarea studiilor universitare, astfel că absolvenţii vor intra direct pe piaţa muncii.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Invatamant: Alte articole din Botosani