Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Artiştii de la „Ştefan Luchian” au ajutat, s-au mobilizat şi au comunicat despre „Noi” - FOTO.

Artiştii de la „Ştefan Luchian” au ajutat, s-au mobilizat şi au comunicat despre „Noi” - FOTO.

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Invatamant

„Noi" suntem diverşi, diferiţi şi îndepărtaţi unii de alţii, dar ne asemănăm atât de mult, iar distanţele se reduc doar la „click-ul” unui buton.

Lumea fiecăruia dintre „noi” poate exista doar dacă respectăm cu toţii valorile vieţii, Pâmântului şi istoriei umanităţii. Acestea sunt ideile ce au motivat seria impresionantă de activităţi desfăşurate la Liceul de Artă „Ştefan Luchian" în cadrul Săptămânii Educaţiei Globale. Sub motto-ul „Lumea mea depinde de noi”, peste 30 de manifestări au fost derulate în această săptămână de micii artişti împreună cu dascălii lor, printre acestea regăsindu-se acţiuni de caritate, expoziţii, dezbateri, simpozioane, prezentări de documentare şi filme artistice.

Ocazionate şi de „Săptămâna bunăvoinţei”, derulată exclusiv la liceul de arte botoşănean, gesturile frumoase de într-ajutorare a semenilor i-au condus pe tinerii artişti la centrele de copii şi cele de persoane vârstnice, unde au făcut cadouri şi au descreţit frunţi apăsate de ani şi griji. Tot acum, la „Ştefan Luchian" s-a demarat o campanie de strângere a fondurilor ce pot salva viaţa unei tinere bolnave de cancer.

Sintetizate, ideile şi gesturile frumoase au fost prinse şi în lucrările realizate de clasele a X-a, incluse în Expoziţia Săptămânii a liceului de artă.

Cunoscută deja, graţie presei locale, consilierul juridic şi profesorul Anca Colescu a fost invitată şi la Liceul Tehnologic „Elie Radu” pentru a explica elevilor de aici noţiuni de drept. Predând în regim de voluntariat elemente prin care să familiarizeze tinerii din întreg judeţul cu riscurile la care se expun în anumite situaţii, cu urmările penale pe care le poate avea asupra vieţii lor un moment de decizie insuficient chibzuită, Anca a răspuns şi invitaţiei făcute de conducerea Liceului „Elie Radu”.

Trei clase a X-a au însoţit profesorul voluntar în periplul cunoaşterii Codului Penal, în această săptămână, un traseu adaptat vârstei lor care îi plasează pe tineri dincolo de copilărie, prin anturajul şi libertatea adolescenţei, dar nu-i echilibrează suficient, maturizarea completă având încă de aşteptat. Cum parte dintre elevii liceului provin din medii defavorizate, completarea educaţiei civice oferite de familie şi şcolile anterioare a fost binevenită.

Tinerii au putut vedea din materialele prezentate cum o farsă între colegi, mai mult sau mai puţin nevinovaţi, se poate transforma în cinci capete de acuzare şi cum fiecare gest nelalocul său poate atrage consecinţe juridice grave, începând cu amenzile penale, dar ajungând la ani de zile petrecuţi după gratii. Tinerele au fost învăţate să nu tolereze nici acasă şi nici la şcoală comportamente nelalocul lor şi să-şi ceară respectarea drepturilor şi libertăţilor de către toţi cei din jurul lor. Strecurându-şi întâlnirea cu cei peste 40 de elevi de la „Elie Radu” în programul său încărcat, între instanţele de judecată şi propriile ore de predare, Anca Colescu s-a oferit să revină la liceul de pe strada Dragoş Vodă. Cu un master în criminalistică şi pregătindu-se pentru a intra în magistratură, botoşăneanca oferă un exemplu demn de admirat specialiştilor care au multe de comunicat elevilor dar pe care programa şcolară îi ţine departe de catedră.

ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Invatamant: Alte articole din Botosani