Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun la români şi în alte ţări

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun la români şi în alte ţări

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : International

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun: Acoperirea arborilor cu false pânze de păianjen, colindarea bisericilor pe patine cu role, ascunderea măturilor sunt doar câteva dintre obiceiurile deţinute de alte popoare.

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun la români
Crăciunul în România este cea mai mare sărbătoare a românilor. Este plin de obiceiuri şi tradiţii de Crăciun, cum ar fi împodobitul bradului, colindatul, pregătirea bucatelor, mersul la biserică.

Pregătirile pentru Naşterea Domnului încep cu câteva săptămâni înainte. Cetele de colindători îşi aleg un conducător, care să îi reprezinte şi să ii instruiască pe tot parcursul învăţării colindelor. „Mirosul’’ Crăciunului se resimte din timpul ignatului, ziua de 20 decembrie. Această zi este închinată Sfântului Ignatie. Mai este denumită şi Ignatul porcilor, deoarece în această zi, românii curmă viaţa porcilor pentru pregătirea bucatelor specifice Naşterii Domnului.

Bucatele cele mai întâlnite pe mesele românilor sunt cârnaţii, chişca, toba, răciturile, caltaboşul, piftia, sarmalele, salata de boeuf, colacii, dar şi cozonacul.

Pe lângă colindători, pe uliţele satelor putem întâlni mascaţii, jocurile cu măşti precum caprele, urşii, căluţii. Mascaţii sunt hărăziţi dezaprobării răcelilor din comunitate. Şiragul de zurgălăi, clopoţeii, bicele, beţele pe care aceştia îl deţin au menirea de a îndepărta forţele răului.

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în alte țări:
- Argentinienii, în ajunul Crăciunului, în jurul orei 22:00 au parte de masa tradiţională Crăciunului. După câteva ore, se bucură de priveliştea oferită de miile de lampioane lansate.
- Australienii consideră că atunci când moşul ajunge în ţara lor eliberează renii şi preia cangurii, dar şi „6 boomerang-uri albe’’ şi îşi înlătură hainele groase în schimbul celor subţiri.
- Dacă tot e vară, ce altceva ar putea face brazilienii de Crăciun decât să meargă la plajă?! O altă tradiţie a lor este oferirea de cadouri în cursul întregii luni decembrie, urmând ca în prima zi a Crăciunului să mărturisescă cine a fost, de fapt, „făptaşul’’.
- În Canada, peste 2000 de copii iau parte la parada închinată moşului. Canadienii deţin un cod poştal utilizat pentru a primi toate scrisorile trimise de copii moşului. Nu există o adresă centralizată, aşa încât, mii de voluntari se ocupă cu răspunderea la scrisorile acestora.
- În China, doar 1% din populaţie sunt declaraţi creştini. Aceştia, în ajun îşi dăruiesc mere şi cadouri.
- Cei din Costa Rica îşi decorează locuinţele cu flori şi fructe. Coroniţele de Crăciun le confecţionează din chiparos, boabe de cafea şi fundiţe.
- Locuitorii Danemarcii vizitează pădurile şi parcurile, având drept scop, hrănirea animalelor.
- Etiopienii serbează Naşterea Domnului pe 7 ianuarie. În această zi primează hainele ce deţin nonculoarea albă.
- Finlandezii obişnuiesc ca în ajunul Crăciunului, în jurul orei 15:00 să îşi viziteze rudele din cimitir.
- Locuitorii Franţei stropesc buştenii de cireş cu vin pentru a mirosi frumos, după care le vor da foc. Tot în ajun, vor lăsa luminile aprinse, dar şi bucate pe masă, în aşteptarea Maicii Domnului cu Pruncul Iisus.
- Nemţii redactează scrisori „Copilului Domnului’’. Plicurile sunt decorate cu zahăr, pentru a le face mai strălucitoare şi mai atractive.
- Masa tradiţională a grecilor posedă o pâine în mijloc. După ospăţ, masa nu se strânge. Aşteaptă ca Iisus să îşi potolească foamea.
- Japonezii nu deţin obiceiuri specifice acestei perioade, aşa că în prima zi de Crăciun colindă KFC-urile.
- În ajunul Crăciunului, norvegienii îşi ascund toate măturile. Scopul tradiţiei este îndepărtarea spiritelor rele şi a vrăjitoarelor.
- Darurile moşului pentru locuitorii Olandei pot fi găsite în saboţii de lemn pe care îi deţin.
- Suedezii din oraşul Gavle au drept obicei arderea ţapului.
- Ucrainienii îşi împodobesc arborii cu false pânze de păianjen. Legenda spune că, mai demult, o familie săracă îşi dorea foarte mult să îşi decoreze copacul, dar nu avea cu ce. Toată familia era îndurerată, femeia continua să verse lacrimi. Această scenă a fost văzută de nişte păianjeni prietenoşi, care au împodobit copacul cu aur şi argint.
- În Venezuela, mai exact în Caracas, în ajun toate străzile sunt închise, iar locuitorii merg la biserică pe patine cu role.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

International: Alte articole din Botosani