Noi reguli de călătorie în UE, de la 1 februarie

Noi reguli de călătorie în UE, de la 1 februarie

Cetățenii europeni vor putea călători în UE cu dovada de vaccinare anti-COVID, de trecere prin boală sau cu un test negativ, fără a fi nevoiți să se confrunte cu măsuri de carantină sau de testare suplimentară, potrivit unui acord la care au ajuns marți, 25 ianuarie, miniștrii UE, în urma unei propuneri din noiembrie a Comisiei Europene, relatează Politico.

„Noile reguli intră în vigoare la 1 februarie. Scopul este de a „ține cont de avantajul situației individuale a persoanelor, în special a celor vaccinate, și de a limita cât mai mult posibil pentru ele restricțiile de călătorie în Europa”, a declarat secretarul francez pentru Afaceri Europene, Clément Beaune, înaintea discuțiilor din Consiliul Afaceri Generale.

Astfel, călătorii vor putea intra liber într-o țară europeană dacă au fost vaccinați cu schema completă în urmă cu cel mult 270 de zile sau dacă au primit și doza booster. Practic, certificatul digital va fi valabil nouă luni pentru cei care au schema completă de vaccinare sau au primit și a treia doză.

Vor putea călători liber în țările UE și persoanele care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, dar și pasagerii care au un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de sosire sau un test antigen din ultimele 24 de ore.

Excepție vor face țările colorate cu „roșu închis” pe harta de risc a Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). În prezent, cea mai mare parte a UE se încadrează în această categorie.

Noile măsuri modifică și harta existentă a ECDC, care servește în prezent drept bază pentru restricțiile de călătorie. Conform noilor valori, harta, care evaluează nivelul de risc epidemiologic în diferite regiuni europene, va lua în considerare și ratele de vaccinare.

De asemenea, miniștrii UE au convenit și asupra schimbării procedurii care le permite țărilor să impună restricții temporare călătorilor pentru a întârzia răspândirea noilor variante. Astfel, Comisia ar putea propune o abordare coordonată a călătoriilor din zonele în cauză.

Totodată, țările din blocul comunitar ar trebui să încerce să intensifice eforturile de secvențiere pentru a detecta orice variante care reprezintă 1% sau mai puțin dintre cazurile de infectare, arată Comisia. 

„Marţi, statele membre au reconfirmat că deţinerea unui certificat digital al UE privind COVID valabil ar trebui să fie suficientă, în principiu, pentru a putea călători în timpul pandemiei. Acordul la care s-a ajuns plasează, aşadar, certificatul digital al UE privind COVID în centrul abordării noastre coordonate. Este important ca statele membre să dea curs acestui acord şi să pună în aplicare fără întârziere normele convenite. Fiecare stat membru decide în funcţie de situaţia cu care se confruntă”, au transmis comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, şi comisarul pentru justiţie, Didier Reynders, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Schimbarea regulilor are loc în contextul în care varianta Omicron continuă să se răpândească pe teritoriul UE, dar spre deosebire de tulpinile anterioare, înmulțirea numărului de cazuri nu a provocat o creștere a mortalității, unii experți în sănătate prognozând încheierea fazei acute a pandemiei în Europa.

Stirea anterioara

Adevărul despre divorţul Roxanei Ciuhulescu a ieşit la iveală. Coşmarul prin care a trecut vedeta alături de fostul soţ

Stirea Urmatoare

WhatsApp introduce o nouă funcție. La ce va folosi Hidden Group

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.