Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Iarnă cu ANOMALII climatice: Ger în SUA, furtuni în Europa, primăvară în România. Explicația climatologilor

Iarnă cu ANOMALII climatice: Ger în SUA, furtuni în Europa, primăvară în România. Explicația climatologilor

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : International

Vremea este într-o schimbare galopantă! Deși suntem în decembrie, în România e vreme de primăvară, iar în Occident sunt furtuni cu rafale de vânt de peste 150 de kilometri pe oră.

Peste ocean, în SUA e un ger năprasnic, iar în Canada termometrul arată frecvent minus 30 de grade Celsius.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat la RFI anomaliile vremii din SUA şi vestul Europei.

„Avem perturbaţii în tiparul dominant al circulaţiei atmosferice de la vest la est în emisfera nordică şi aceste perturbaţii în circulaţia atmosferică sunt foarte intense. Curentul jet, acel râu de aer care cu viteze foarte mari înconjoară zonele arctice are meandre, meandre care pe continentul american permit aerului foarte rece să coboare, neobişnuit de intensă este această răcire cu aer care ajunge până în Texas, Florida, chiar şi mai jos, iar lucrul acesta vine împreună cu dislocarea maselor de aer de la latitudinile joase, care au o mişcare spre latitudinile înalte, peste Oceanul Atlantic şi acolo existând contrastul termic, determină formarea unor furtuni extratropicale foarte intense”, spune climatologul.

În țara noastră se anunță în continuare vreme bună, cu temperaturi mult mai ridicate decât normalul acestei perioade.

„Informaţiile de până acum sugerează o lună ianuarie mai caldă în sudul şi sud-estul ţării şi normală în rest. Însă episoade care să aibă o perioadă limitată în timp nu sunt niciodată excluse. E vorba până la urmă de felul în care se echilibrează această energie crescută în sistem şi felul în care în funcţie de extremele dintr-o parte sau alta a emisferei nordice ne situăm pe transporturile de aer şi de umiditate, fie dinspre sud, fie dinspre nord (...). Bineînţeles că la altitudini foarte înalte avem temperaturi care să poată fi mai coborâte de minus 10 grade, vom avea astfel de temperaturi, am avut şi până acum în unele perioade. Dar altfel, prognozele pe zece zile de acum încolo nu ne semnalează nici un episod de ger pentru zonele de câmpie, zonele în care avem de obicei manifestări de iarnă, cum ar fi gerul Bobotezei”, a mai spus Roxana Bojariu.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

International: Alte articole din Botosani