Trimite stirea ta ! [email protected]

ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Polițiștii l-au capturat pe tânărul din Hudești care a golit conturile mai multor italieni

Polițiștii l-au capturat pe tânărul din Hudești care a golit conturile mai multor italieni

Un tânăr în vârstă de 26 de ani care era dat în urmărire naţională şi internaţională din octombrie 2013, într-un dosar cu fraude informatice de aproximativ 500.000 de euro, a fost prins în urmă cu două zile de poliţiştii suceveni, însă după câteva ore a fost eliberat.

Pe numele respectivului, Claudiu I., din comuna botoşăneană Hudeşti, exista un mandat de arestare preventivă emis în lipsă de Tribunalul Suceava, la cererea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT), din 2 octombrie 2013. Ignat a fost pus la vremea respectivă sub acuzare de procurorii DIICOT pentru constituire de grup infracţional organizat şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Botoşăneanul este acuzat că a făcut parte dintr-o grupare infracţională anihilată în septembrie 2013, în urma a 37 de percheziţii domiciliare pe raza mai multor judeţe. Suspecţii ar fi fraudat, în special, clienţii unei bănci italiene (Poste Italiane Spa), prin obţinerea în mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora, prin metoda phishing, accesarea fără drept a conturilor şi efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul unui sistem internaţional de transfer de bani, pentru obţinerea de beneficii financiare substanţiale. Activitatea infracţională a grupului era structurată pe trei paliere principale, respectiv: obţinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de fonduri de pe acestea şi ridicarea sumelor de bani astfel transferate.

O parte dintre membrii grupului acţionau pe teritoriul Italiei pentru obţinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor şi realizarea transferurilor frauduloase către alţi membri ai grupării care, la rândul lor, aveau sarcina să ridice aceste sume de bani din diferite agenţii de pe teritoriul României, se arăta într-un comunicat al anchetatorilor trimis la data efectuării celor 37 de percheziţii.

La acea vreme, 15 dintre inculpați au fost arestați preventiv, iar pentru alţi şase, prin care şi Claudiu I., s-a cerut arestarea preventivă în lipsă.   Eliberat la câteva ore după ce a fost prins Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al poliţiei judeţene l-au identificat pe Ignat acum două zile, după ce respectivul s-a întors în ţară.

Tânărul în vârstă de 26 de ani a fost dus în faţa judecătorilor Tribunalului Suceava, pentru confirmarea mandatului de arestare preventivă emis în lipsă acum doi ani, însă magistraţii au hotărât înlocuirea măsurii cu cea a controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile. Claudiu Ignat a fost lăsat să se întoarcă în libertate, însă acum are mai multe obligaţii de respectat, trebuind să se prezinte periodic la poliţia din localitatea de domiciliu şi neavând voie să părăsească ţara fără încuviinţarea anchetatorilor.  

Sursa: Monitorul de Suceava

ZiareBotosani.ro

Infractional: Alte articole din Botosani