Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Nu răspunde la telefon dacă vezi aceste numere. Te pot taxa suplimentar

Nu răspunde la telefon dacă vezi aceste numere. Te pot taxa suplimentar

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Informatii-Utile

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO atrage atenţia, pe pagina sa de Facebook, asupra unei tentive de scam prin intermediul apelurilor pierdute, semnalând că apelurile primite pe telefon din exteriorul României pot fi tentative de vishing.

Ar trebui să fim atenți când răspundem la numere de telefon din afara României pe care nu le cunoaștem, spun specialiștii.

„Atenţie la apelurile primite pe telefon, de la numere de telefon din exteriorul României! Acestea pot fi tentative de #vishing. Vishing-ul este o metodă de #phishing prin intermediul apelurilor telefonice (voice + phishing = vishing). Tehnicile utilizate sunt inspirate din tehnici de inginerie socială (#socialengineering). Cum funcţionează? Fiind în contact direct cu tine, atacatorul trebuie să te convingă de veridicitatea informaţiilor transmise telefonic, iar asta se întâmplă folosind date despre tine, de regulă unele disponibile online, în mod public.

Astfel, să nu te mire faptul că în momentul în care vei răspunde unui asemenea apel, interlocutorul te va saluta folosind numele tău. În acest caz, utilizatorul a răspuns la un astfel de apel, iar o voce în limba română îl redirecţiona către un alt număr (probabil cu suprataxă) pentru a rezolva 'detalii cu privire la asigurarea personală'.

Pentru a nu deveni suspicios legat de conversaţia avută şi de necesitatea ei, atacatorii atribuie poveştii o aură de urgenţă, la fel ca în cazurile de phishing: conturi blocate, plăţi suspicioase, sisteme nesigure, livrare de colete, probleme legate de conturile bancare, accidente etc.”, explică reprezentanţii CERT-RO, citați de agerpres.ro.

Pentru a ne proteja pe parcursul convorbirii trebuie să fim vigilenţi cu privire la datele pe care le oferim, atât în online, dar şi telefonic. Trebuie verificată identitatea interlocutorului şi evitată oferirea de informaţii personale sau bancare şi mai ales efectuarea unor acţiuni la cerere.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Informatii-Utile: Alte articole din Botosani