Noutăți privind acordarea Venitului Minim de Incluziune. Documente, condiții, beneficiari

Noutăți privind acordarea Venitului Minim de Incluziune. Documente, condiții, beneficiari

Venitul Minim de Incluziune reprezintă un beneficiu de asistență socială acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială. Odată cu intrarea în vigoare a Venitului Minim de Incluziune, acordarea beneficiilor Venitul Minim Garantat (VMG) și Ajutor pentru susținerea familiei (ASF) se suspendă.

 

Drept urmare, toți beneficiarii actuali de VMG și ASF trebuie să se înregistreze în sistem începând cu data de 1 noiembrie și până la 31 decembrie 2023, pentru continuitatea acordării acestui tip de beneficiu de VMI. Aceasta este o măsură esențială pentru a nu pierde dreptul la VMI odată cu aplicarea legii de la 1 ianuarie 2024.

 

Măsurile adoptate prin aplicarea Legii nr. 196/ 2016 referitoare la venitul minim de incluziune (VMI) sunt parte din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), capitolul 13 ”Reforme sociale”, având scopul de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, totodată diminuând sarcinile administrative pentru administrația locală și beneficiari.

 

Venitul Minim de Incluziune se acordă persoanelor singure/familiilor  care realizează un venit net lunar ajustat mai mic sau egal cu nivelurile maxime stabilite prin lege.

 

Cuantumul maxim, pentru beneficiarii care nu obțin niciun venit , este de 275lei/ lună/membru de familie, iar, în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, cuantumul maxim este de 400/lei/lună.

 

Pentru acordarea ajutorului pentru familia cu copii veniturile nete ajustate trebuie să fie de până la 700lei.

Beneficiile VMI (ajutor de incluziune și/sau ajutor pentru familia cu copii) se acordă sub formă de plată unică lunară.De asemenea solicitanții VMI sunt asigurați în sistemul de sănătate și li se asigură locuința împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.Solicitanții VMI intră   în categoria consumatorilor vulnerabili și vor primi ajutoare pentru încălzirea locuinței și vor beneficia și de alte măsuri destinate consumatorului vulnerabil.

 

Pot beneficia de VMI familia și persoana singură care: 

- Se încadrează în categoriile de beneficiari prevăzute de lege; 

- Se încadrează în limitele de venituri prevăzute de lege, calculate în condițiile legii; 

- Nu dețin bunurile mobile și imobile care conduc la excluderea acordării VMI, prevăzute în Anexa nr. 4 la Normele metodologice de aplicare a legii - Lista bunurilor care conduc la excluderea acordării VMI; 

 

Lista bunurilor care conduc automat la neacordarea VMI :

A. Bunuri imobile 

- Clădiri, alte spații locative în afara locuinței de domiciliu, precum și terenuri situate în intravilan cu suprafața de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală mp, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinței și a curții aferente. 

- Persoana sau familia care deține pe lângă locuința de domiciliu o cotă parte dintr-o altă clădire/ spațiu locativ/imobil poate beneficia de venit minim de incluziune indiferent de mărimea cotei, dacă prin această posesiune nu poate valorifica bunul respectiv. 

 

B. Bunuri mobile 

- Mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulație pe drumurile publice. 

- Autovehicul cu drept de circulație pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor utilizate si/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilități. 

- Șalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcațiuni, cu excepția celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervației Biosferei Delta Dunării. 

 

C. Depozite bancare 

- Cel puțin unul dintre membrii familiei deține în calitate de titular, unul sau mai multe conturi/ depozite bancare, a căror sumă totală este mai mare de 3 ori față de valoarea câștigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat.

 

Veniturile nete lunare:

Veniturile medii nete lunare se constituie din toate veniturile pe care membrii familiei le-au realizat în luna anterioară depunerii cererii, impozabile sau neimpozabile, inclusiv: 

- Cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, drepturi stabilite prin legi speciale; plătite prin casele de pensii județene, asigurări de șomaj, asigurări sociale de sănătate; 

- Indemnizații, alocații şi ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suportă, 

- Obligații legale de întreţinere şi alte creanţe legale, cu excepţia celor prevăzute la art. 10 alin. (2) din lege. Veniturile nete lunare includ veniturile obținute din activități agricole.

 

La stabilirea veniturilor nete lunare ale persoanei/familiei NU se iau în calcul următoarele venituri: 

A. Sumele de prestaţii sociale pentru protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; 

B. Alocaţia de stat pentru copii; 

C. Sumele acordate ca burse sau alte forme de sprijin financiar destinate exclusiv pentru susţinerea educaţiei preşcolarilor, elevilor şi studenţilor, prin programe ale Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, altor instituţii publice şi private, inclusiv organizaţii neguvernamentale; 

D. Sumele primite din activitatea desfăşurată ca zilier, precum şi cele obţinute în calitate de prestator casnic; 

E. Sumele primite de persoanele apte de muncă din familie ca urmare a participării la programe de formare profesională organizate în condiţiile legii, dacă acestea nu au titlu de venituri salariale; 

F. Sumele primite ocazional din partea unor persoane fizice ori juridice, precum şi sumele cu titlu de ajutor de urgenţă primite de la bugetul de stat sau local. 

G. Stimulentul educaţional privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate sub formă de tichet social pentru stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor proveniţi din familii defavorizate; 

H. Sumele ocazionale acordate de la bugetul de stat sau bugetele locale cu caracter de despăgubiri ori sprijin financiar pentru situaţii excepţionale; 

I. Ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi suplimentul pentru energie; 

J. Indemnizaţia lunară de hrană privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România şi de protecţie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA şi indemnizaţia lunară de hrană privind măsurile de control al tuberculozei; 

K. Sumele primite cu titlu de sprijin, asigurate din bugetul de stat sau fonduri nerambursabile, acordate în baza legii sau în baza programelor operaţionale aprobate.

 

Documentele se depun la primăria de care aparțin solicitanții.

Stirea anterioara

Greșeli pe care multe persoane le fac la duș

Stirea Urmatoare

Restaurante din județ verificate de ITM Botoșani. Vezi ce deficiențe s-au constatat!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.