MApN continuă procesul de recrutare pentru serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar

MApN continuă procesul de recrutare pentru serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar

Centrul Militar Județean Botoșani, prin Biroul Informare-Recrutare, structura specializată în domeniu a Ministerului Apărării Naționale care se ocupă de promovarea profesiei militare și recrutarea (înscrierea) candidaților – băieți și fete - pentru cariera militară, aduce la cunoștință celor interesați că au început înscrierile pentru cei care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Ministerul Apărării Naționale continuă procesul de recrutare pentru îndeplinirea serviciului militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar.

Centrul militar județean Botoșani, prin biroul informare-recrutare până pe data de 10 iunie 2022, desfășoară o campanie de recrutare pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Astfel, pentru anul 2022 sunt disponibile 871 de posturi de rezerviști voluntari (ofițeri – 102 posturi, maiștri militari – 69 posturi, subofițeri – 162 posturi, gradați și soldați – 538 posturi), în unități militare din municipiul București și județele - Alba,  Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov ,Brăila, Cluj, Constanța, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

Procesul de recrutare și selecție se desfășoară în baza Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari cu modificările și completările din Legea nr. 115/2021 și a Ordinul Ministrului Apărării Naționale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015 cu modificările și completările ulterioare.

Se pot înscrie persoanele de cetățenie română cu domiciliul stabil în România de cel puțin 6 luni la data depunerii cererii de înscriere, cu vârsta minimă de 18 ani și care nu depășesc vârsta de 50 ani (pentru soldați gradați) și 55 ani (pentru maiștri militari și subofițeri) înainte de data depunerii cererii de înscriere la biroul informare-recrutare.

Pentru categoria soldat gradat rezervist voluntar potențialii candidați trebuie să fie  absolvenți cel puțin al ciclului inferior liceal (în conformitate cu Legea nr. 1/2011 – Legea educației naționale cu modificările și completările ulterioare).

Pentru categoria maiștrii militari rezervist voluntar potențialii candidați trebuie să fie absolvenți ai învățământului liceal cu diplomă de bacalaureat și ai studiilor postliceale de profil corespunzător armei/specialității militare pentru care candidează.

Pentru categoria ofițer rezervist voluntar potențialii candidați trebuie să fie absolvenți ai învățământului liceal cu diplomă de bacalaureat și ai studiilor universitare de licență sau de master de profil corespunzător armei/specialității militare pentru care candidează.

****

Odată cu adoptarea Legii nr.115/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 468, Partea I, din 05.05.2021, respectiv republicarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari în Monitorul Oficial al României nr. 603, Partea I, din 17.06.2021, au intrat în vigoare o serie de măsuri care au ca scop creșterea atractivității serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, dintre care cele mai semnificative sunt:

- creșterea cuantumului remunerației acordate în perioada în care rezerviștii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30 % din solda de funcție, la care se adăugă solda gradului deținut;

- creșterea cuantumului indemnizației de instalare, prin adăugarea la solda de funcție, a gradațiilor și a soldei de comandă, pe lângă solda de grad;

- eliminarea obligației privind restituirea cheltuielilor de recrutare și selecție, în situația nesemnării/ nefinalizării contractului;

- eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviștilor voluntari în străinătate;

- crearea posibilității repartizării în funcție, fără a mai susține probele de selecție, a rezerviștilor proveniți din cadre militare în activitate și soldați/gradați profesioniști, în primul an de la trecerea în rezervă.

****

Candidații trebuie să îndeplinească o serie de criterii de recrutate generale și specifice. Pentru o informare detaliată privind criteriile dar și documentele necesare întocmirii dosarului de candidat, botoșănenii interesați sunt așteptați la sediul biroului informare-recrutare din cadrul Centrului militar județean Botoșani, situat în strada Sucevei nr. 2, în zilele lucrătoare de luni, miercuri, joi și vineri între orele 08.30-16.30 și marți între orele 10.30-18.30.

Informațiile suplimentare se pot obține la telefoanele  0231-518 086, 0231-512 495, 0231-512 850, int. 104, 106.

La înscriere, cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României vor completa o cerere de înscriere.

Totodată, vor avea asupra lor următoarele documente, astfel:

1. certificatul de naștere, în original și fotocopie;
2. actul de identitate, în original și fotocopie;
3. certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim 6 luni înainte de data depunerii, în original ;
4. acte de studii și/sau alte documente care atestă alte competențe dobândite în viața civilă, în original și fotocopie;
5. permisul de conducere (categoriile B, C) , în original și fotocopie, pentru candidații care optează pentru posturile pentru care presupune conducerea autovehiculelor/tehnicii militare specifice;
6. livretul militar, în original și fotocopie, dacă este cazul, numai pentru cei care dețin calitatea de rezervist.

La înscriere, candidatul are nevoie de documentele mai sus menționate - la punctele 1) – 6), iar formularele tipizate necesare sunt oferite gratuit de personalul biroului informare-recrutare.

Pentru a participa la concursul de repartizare pe funcții, candidații vor parcurge următoarele etape:

- prezentarea la sediul biroului informare-recrutare din cadrul Centrului militar județean Botoșani în vederea recrutării (înscrierii) candidaților și întocmirea dosarului de candidat - până la data de 10 iunie 2022;

- susținerea a două teste aptitudinale, care sunt apreciate cu „Admis” sau „Respins” (de evaluare psihologică și de evaluare a aptitudinilor fizice) la Unitatea Militară 01564 Iași, str. Aeroportului nr.2 – în perioada: 01 iunie 2022 – 24 iunie 2022;

- efectuarea unui examen medical la o clinică militară - cea mai apropiată fiind Spitalul Clinic de Urgență Militar „Doctor IACOB CZIHAC” - IAȘI – str, Berthelot Henri Mathias, nr. 7 – 9- IAȘI – în perioada: -13 iunie 2022 – 01 iulie 2022;

- finalizarea dosarului de candidat - numai după parcurgerea tuturor etapelor anterioare la sediul biroului informare-recrutare - până la data de 08 iulie 2022;

- repartizarea pe unități militare, funcții, arme și specialități militare – în perioada: - 18 iulie 2022 – 27 iulie 2022;

- perioadă de instruire a candidaților repartizați în centrele de instruire/unități militare a soldaților gradați rezerviști voluntari – fără pregătire militară anterioară – în perioada 29 august 2022 – 14 octombrie 2022.

De asemenea, candidații proveniți din rândul cetățenilor fără pregătire militară vor fi consiliați în ceea ce privește exprimarea opțiunilor, în sensul orientării către arme/servicii și specialități militare pentru care aceștia prezintă abilități și aptitudini.

Detalii suplimentare se găsesc și pe internet, pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naționale, la adresa www.mapn.ro  sau pagina de facebook a Centrului Militar Județean Botoșani.

Stirea anterioara

Tânăr din Dorohoi reținut de polițiști după ce a atacat un minor de 16 ani și i-a furat telefonul

Stirea Urmatoare

Bărbat din Dorohoi, în stare gravă, preluat de elicopterul SMURD - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.