Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Cum să înlocuieşti siguranţele în tabloul de bord al maşinii. Ce se întâmplă dacă foloseşti unele cu un amperaj greşit!

Cum să înlocuieşti siguranţele în tabloul de bord al maşinii. Ce se întâmplă dacă foloseşti unele cu un amperaj greşit!

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Informatii-Utile

Fiecare circuit de curent al maşinii este asigurat cu siguranţe fuzibile. Există câteva lucruri pe care proprietarii de maşini trebuie să le facă pentru a înlocui siguranţele arse cu altele noi fără să producă avarii autoturismului şi să îşi pună în pericol sănătatea.

Mulţi şoferilor s-au confruntat cu situaţia în care au fost nevoiţi să înlocuiască o siguranţă la maşină pentru că s-a ars. Acest lucru se întâmplă când printr-un circuit trece prea mult curent electric. Practic, siguranţa se arde pentru a preveni alte daune mai grave sau chiar un incendiu la autoturism.

Vestea bună este că siguranţele auto sunt foarte ieftine şi uşor de înlocuit. Puteţi păstra câteva siguranţe chiar în locul special de pe uşiţa panoului de control al siguranţelor din maşină. În cazul în care panoul de siguranţe nu este prevăzut cu un asemenea loc de stocare, puteţi păstra un set de siguranţe în torpedou sau în compartimentul de unelte din portbagaj.

Cum identificăm o siguranţă arsă
Pentru a schimba o siguranţă la maşină, în primul rând trebuie să identificaţi unde se află panoul de siguranţe al maşinii dumneavoastră. Indicat este că cautaţi această informaţie în manualul tehnic al maşinii. Cele mai multe autoturisme au panoul de siguranţe amplasat pe partea şoferului, în partea stânga jos a bordului, undeva sub volan. La alte modele panoul de siguranţe poate fi localizat sub capotă. Locul variază de la maşină la maşină.

„Pentru a înlocui siguranţa arsă, trebuie să scoateţi capacul tabloului de bord, unde veţi găsi mai multe tipuri de siguranţe, cu coduri şi culori diferite. Aceste culori, împreună cu numerele ştanţate pe ele, indică diferite valori de amperaj. De obicei, pe spatele uşiţei tabloului de siguranţe veţi găsi o diagram, care vă poate indica care este rolul fiecărei siguranţe şi ce componente electrice folosesc aceste siguranţe”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

Îndepărtarea siguranţei arse
Înainte de a putea schimba o siguranţă, trebuie, evident, să o identificaţi pe cea arsă. Aceasta va avea un filament rupt (bandă subţire de metal din interiorul siguranţei) sau va fi neagră la interior. Unele autoturisme sunt dotate cu dispozitive speciale pentru a extrage siguranţele, dar puteţi face acest lucru la fel de bine cu mâna sau cu o pensetă. Este important să reţineţi că problemele electrice ale maşinii care au provocat arderea siguranţei pot fi serioase şi cel mai probabil veţi avea nevoie de asistenţa unui electrician auto dacă siguranţa înlocuită se va arde din nou.

Înlocuirea siguranţei
Odată identificată siguranţa arsă, această trebuie înlocuită cu una nouă, care să aibă acelaşi amperaj. „Folosiţi mereu o siguranţă de acelaşi amperaj şi aceeaşi culoare pentru a nu greşi. Dacă veţi înlocui siguranţa arsă cu alta de amperaj greşit, puteţi cauza o defecţiune mult mai gravă la autoturism”, punctează Florin Marin Bogdan. După ce aţi identificat care este siguranţa arsă şi amperajul corect al acesteia, plasaţi siguranţa nouă în slotul rămas gol după extragerea siguranţei vechi.

Apăsaţi-o simplu cu degetul pentru a vă asigura că este instalată corespunzător, după care aşezaţi la locul capacul panoului de siguranţe. Dacă nu aveţi o siguranţă la îndemână, puteţi folosi temporar o siguranţă identică de la o componentă electrică mai puţin folosită. De exemplu, dacă amperajul este la fel, puteţi folosi o siguranţă de la priză, de la lumina de la brichetă, de la radio sau de la sistemul de dezgheţare a lunate, însă, aşa cum aminteam, doar temporar.

Verificarea circuitului
Odată ce siguranţa a fost înlocuită, iar capacul panoului de siguranţe este la locul său, puteţi pune contactul maşinii pentru a vedea dacă circuitul electric funcţionează corespunzător. Dacă răspunsul este afirmativ, înseamnă că siguranţa a fost arsă doar din cauza unei supraîncărcări temperorare a sistemului electric. „În cazul în care circuitul electric nu funcţionează corespunzător sau noua siguranţă va fi arsă din nou, este posibil să aveţi o problemă mai gravă, ce necesită atenţia unui specialist”, concluzionează Florin Marin Bogdan. Sursa: adevarul.ro


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Informatii-Utile: Alte articole din Botosani