Salonul Internaţional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza” Botoșani

Salonul Internaţional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza” Botoșani

În perioada 2 - 30 septembrie 2022, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean, având parteneri U.C.A Iaşi şi Direcția Județeană de Cultură Botoşani, organizează Salonul de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”, ediţia a IX-a, al cărui vernisaj va avea loc vineri, 2 septembrie 2022, ora 1200.    
Arta Naivă, reprezintă o pictură care nu este deloc în sensul lingvistic al ei, ci aduce, prin imaginea pictată, esența sufletului nostru, a regăsirii copilărești care este înțeleasă prin această formă simplă. 

Anotimpurile, păsările, regnul vegetal, toate par că se umanizează în funcție de dorințele naturii umane. Creator de atmosfere, pictorul naiv se dovedește a fi un povestitor. Invitându-ne în lumea fascinantă a esenței ființei umane, fiecare lucrare naivă ne relevă forme ale simplității prin care putem conștientiza condiția semnificativă a existenței.

Manifestărea se adresează atât artiştilor naivi din ţară, cât şi instituţiilor de profil din ţară care urmăresc să promoveze lucrări ale artei naive contemporane naţionale şi internaţionale.

Invitaţia şi regulamentul manifestării vor fi trimise atât artiştilor naivi din ţară, cât şi instituţiilor de profil din ţară care urmăresc să promoveze lucrări ale artei naive contemporane naţionale şi internaţionale.

Fiecare artist poate participa cu un număr de maximum trei lucrări.
Menţionăm că vor fi expuse doar lucrările de pictură care vor fi înrămate şi vor oferi modalităţi simple de expunere fără a atrage distrugerea în vreun fel a acestora, alături de piesele de sculptură realizate în manieră naivă. De asemenea, ramele trebuie să prezinte un aspect îngrijit şi să creeze o unitate cu tabloul din punct de vedere estetic. Se vor accepta şi lucrările pe pânza întinsă doar pe saşiu, variantă acceptată la ora actuală şi la expoziţiile naţionale ori internaţionale.

Organizatorii își rezervă dreptul de a panota lucrările de artă naivă participante la expoziție conform criteriilor estetice și artistice stabilite la nivel de instituție (grupare pe temă, tehnică, stil de lucru, acuratețe lucrare, etc.). Vor fi expuse doar acele lucrări care să asigure o așezare echilibrată, cu agățători bine amplasate/(de evitat agățătorile improvizate). Aranjarea în expoziție nu se contestă, rămâne la latitudinea personalului de specialitate.

În caz de deteriorare involuntară (la despachetare, panotare, împachetare) instituția poate asigura contravaloarea reparației/o parte din lucrare, la nivelul maxim de 50% din valoarea lucrării trecute în fișa de înscriere.

Lucrările vor fi expediate de participanţi prin Poştă sau prin Serviciul Prioripost al acesteia până la data de 15 iulie 2022,  pe adresa: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, Str. Unirii, Nr. 10, localitatea Botoşani, județul Botoşani, cod poștal 710233

Fiecare dintre acestea va prezenta pe verso o etichetă cu următoarele date: numele, prenumele autorului, titlul, dimensiunile, anul şi tehnica de lucru, evitând trimiterea lucrărilor realizate în perioada de debut de către unii artişti consacraţi.

Membrii unei Comisii de specialitate se vor ocupa de selecţia lucrărilor care urmează să fie expuse în cadrul Salonului Internațional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza” – Ediţia a IX-a, Botoşani. 

Comisia va avea în vedere respectarea unor criterii specifice artei naive, ce îi privesc atât pe artiști, cât și creațiile acestora. Dintre acestea amintim:
- Limita de vârstă a expozanților: minimum 20 de ani împliniți la 02.09.2022, care au absolvit eventual cursuri ale Şcolii Populare de Arte, excluzând doar pe acelea strict de artă naivă, în vederea sublinierii distincției clare între arta naivă și arta infantilă;
- În arta naivă, o eventuală pregătire artistică, referindu-ne la frecventarea unor studii numai strict în acest sens tot în cadrul Școlii Populare de Arte, determină o alterare a talentului nativ şi înlăturarea ingenuității artistului, carcteristici fundamentale ale artei naive. Astfel, se va evita riscul ca amprenta profesorului îndrumător să fie recunoscută la proprii elevi. Cu toate acestea, este necesar de precizat că nu vor fi excluşi absolvenţii de arte vizuale. Prin urmare, vor fi apreciate lucrările care aparţin artei naive;
- De asemenea, va fi descurajată producția serializată, repetitivă a lucrărilor şi a temelor abordate, imitația, obscenitatea, kitsch-ul, apropierea evidentă față de alte curente și stiluri străine de Arta Naivă;

Toţi artiştii vor primi diplome de participare şi materialele promoţionale publicate de către instituţie pentru această manifestare, iar returnarea lucrărilor se va face după data stabilită pentru încheierea Salonului.

Taxa de expediere a lucrărilor va fi suportată de artişti, iar aceea de rambursare va reveni organizatorilor.

Vor fi asigurate cheltuielile de cazare şi masă la vernisaj unui număr redus de invitaţi şi în funcţie de bugetul alocat de către instituţie pentru întreaga manifestare, având prioritate artiştii din străinătate şi artiştii din ţară din localităţile aflate la distanţe mari de Municipiul Botoţani, mai ales că aceştia vor suporta costurile deplasării din fondurile proprii.

Vă rugăm să respectaţi data stabilită de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani pentru primirea lucrărilor, deoarece numai așa instituţia va reuşi să evite întârzierea editării materialelor promoţionale (afişe, invitaţii, diplome şi albume). 

INFORMARE: 
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani informează participanții la Salonul Internaţional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”, ediția a IX-a, 02.09.2022- 30.09.2022, Botoșani despre drepturile pe care subiecții datelor cu caracter personal le dețin: dreptul la informare, dreptul la acces de date, dreptul de intervenție asupra datelor, dreptul de opoziție, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale, dreptul de acces la justiție, reglementate de REGULAMENTUL (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 și legislația națională privind protecția și securitatea datelor personale, în vigoare.

ACORD: 
Prin semnarea acordului privind prelucrarea datelor cu caracter personal (menţionat în fișa de înscriere), participanții la acţiunea desfăşurată de instituţie confirmă că au citit și au înțeles conținutul prezentului acord, iar cele exprimate mai jos reprezintă voința lor, în cunoștință de cauză, liber exprimată, transpusă în tabelul nominal anexat ce urmează a fi completat corespunzator. Participanții  îşi exprimă consimțământul în mod expres cu privire la utilizarea şi prelucrarea datelor lor cu caracter personal de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, astfel:
• pentru prelucrarea datelor în vederea înscrierii la Salonul Internaţional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”, ediția a IX-a, 02.09.2022- 30.09.2022, Botoșani;
• pentru colectarea și prelucrarea datelor cu caracter personal pe toată durata organizării activității (înregistrare video, poze, distribuire pe site-ul instituției, în presă și televiziune, completare rapoarte solicitate de instituțiile statului) cu scopul promovării  culturale;
• pentru stocarea acestor date în conformitate cu dispozițiile legale ce reglementează arhivarea documentelor;

Refuzul participanţilor de a furniza datele cu caracter personal necesare şi solicitate determină imposibilitatea stabilirii raporturilor juridice specifice derulării acțiunii culturale organizate și desfășurate de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani și nu este imputabil instituției mai sus menționate.

Dacă datele cu caracter personal furnizate sunt incorecte sau vor suferi modificări (schimbare domiciliu, etc.) participanţii la festival sunt obligaţi să informeze în scris Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în timp util.

Organizatorul are dreptul de imagine asupra Salonului Internaţional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”, ediția a IX-a, 02.09.2022- 30.09.2022, Botoșani și poate utiliza imaginile foto și video în realizarea de materiale de promovare a activităților proprii (afișe, diplome,invitații, calendare, reviste, antologii, culegeri, clipuri video, etc.), inclusiv pe site, canal youtube și pagina de facebook.

Fișa de participare va fi trimisă pe adresa de e-mail [email protected] sau 
[email protected], informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0231-536-322, între orele 800-1600.

Stirea anterioara

Atenție, EXERCIȚIU! Cutremure, explozie, incendii și acțiuni de salvare

Stirea Urmatoare

Accident la intrarea în Hudești! Două tinere rănite au fost transportate la spital

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.