„Fereastra spre amintiri” - Expoziție de pictură al artistului plastic Marcel Alexa, la Botoşani - FOTO

„Fereastra spre amintiri” - Expoziție de pictură al artistului plastic Marcel Alexa, la Botoşani - FOTO

O nouă apariţie editorială „Albumul de pictură” în care figurează lucrările artistului plastic Marcel Alexa și a fost intitulat sugestiv „Fereastra spre amintiri”.

Coperta I Marcel Alexa, fereastra, ulei pe pânză, coperta IV –uşa, ulei pe pânză. Concepţia Grafică şi machetarea computerizată: Dragoş Lespezeanu. Fotografii: Claudia Brehuescu. Editura Pim, Iaşi, 2019.

Cu această ocazie Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Botoșani a organizat sâmbăta, 1 februarie 2020, ora 13, vernisajul Expoziției de pictură „Fereastra spre amintiri” al artistului plastic Marcel Alexa și la lansarea albumului, la acest eveniment cultural au participat cunoscuţi oameni de cultură al Botoşaniului: pictori, scriitori, muzeografi, prieteni şi nu în ultimul rând familia mă refer la Lidia Alexa pe care l-a încurajat în tot ceea ce şi-a propus să realizeze cu penelul şi culoare.

Apariţia albumul a fost posibilă prin Consiliul Judeţean Botoşani, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, prin manager: Cornelia Ciobanu.

Doamna Cornelia Ciobanu, la deschiderea oficială a vernisajului a mulţumit participanţilor la acest eveniment de lansare carte şi a motivat necesitatea apariţiei albumului prin legătura artistului cu universul patriarhal de lungă durată și în același timp, trainică, Marcel Alexa petrecându-și copilăria alături de bunici în mediul rural și având posibilitatea să îndrăgească elemente ale culturii materiale și spirituale populare, exemplificate în multe dintre lucrări. Albumul este bine structurat și întemeiat pe trei secțiuni: universul patriarhal, natura statică și Botoșanii de altădată.

Marcel Alexa s-a născut in Botoșani, este absolvent al Școlii Populare de Arte, promoția 1992, profesor Victor Hreniuc. A avut de-a lungul timpului expoziții anuale de grup, dar și personale la Galeriile de Artă ”Luceafarul”, care au aparținut Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Cuturii Tradiționale Botoșani, Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”, Memorialul Ipotești, galeriile din Suceava, Timișoara, dar și la expozițiile internaționale din Anglia si Franța.

Criticului de artă Felicia Acsinte din Iași, o distinsă absolventă a Facultătii de Arte Vizuale din Iași pe prima pagină al albumului citim: „Printr-un exerciţiu de sinceritate creativă, Marcel Alexa arhivează în picturile sale amprenta clară a oraşului natal. Picturile sale oferă propriilor acţiuni de care acesta le-a înterprins în activitatea sa artistică. Sub pensonul pictorului culorile dau suflu unor imagini dominate de o poezie a amintirilor în acord cu starea şi simţământul prezent al acestui. Marcel Alexa pictează emoţii, crâmpeie ale unui loc plin de lumină şi frumuseţe, reconstituind frânturi din universul pitoresc specific acestuia. Zugrăvind frumuseţea satului, a unui vas cu flori sau a Botoşaniului de altădată, pictorul surprinde esenţialul scenei care menţine atenţia şi incită curiozitatea privitorului, invitând spre contemplaţie.(...)”

A fost prezentată tematica etnografică abordată de artist cu multe detalii de către etnograful instituției Margareta Mihalache: „Cromatica folosită denotă o stăpânire a nuanţelor derivate din culori şi totodată, o dozare echilibrată a culorilor diverse în ansamblu. Precizia conturilor florilor fixează naturaleţea de neegalat a acestora care aparţin grădinilor de altădată din vechiul Botoşani.
În lucrările sale secvenţele redate încearcă o trecere propriu-zisă în revistă a interiorului ţărănesc, completat cu aspecte din mediul rural, iar ca o împlinire finală a universului patriarhal şi a locului de vieţuire pentru omul iubitor de natură este varietatea florală ce îmbogăţeşte spaţiul înconjurător în care a fost ridicată locuinţa”.

Istoricului prof. Gheorghe Median în intervenţia sa, a prezentat relaţia dintre domnia sa şi pictorul Marcel Alexa. Subiectul Botoşaniul de altădată. De-a lungul timpului în cadrul expoziţiilor realizate la Muzeul Judeţean Botoşani în calitate de muzeograf a prezentat arhitectura clădirilor din oraşul Botoşani, despre istoria clădirilor vechi, şi proprietarii acestor clădiri, din acest motiv a urmărit cu mare interes picturile realizate de Marcel Alexa în care imortalizează clădiri vechi inainte de modernizare.

Epigramistul şi publicistul Gică Hreapcă a citit ultima compoziţie:
TOATE PÂNZELE SUS
„Pictată-i via de Marcel
Dar nu obsev niciun cârcel
Deduc că dânsul are gust
Şi boabele de demult sunt must”.

PORTRETISTUL
„O pânză i-am făcut cadou
C-o ramă, bineînţeles,
El m-a privit cu interes.....
Spun sincer. Am rămas tablou.

Pictează flori, mare-i paleta
Dar sincer mi-a mărturisit
Că are un respect deosebit
Şi-o apreciază pe Margareta.

Vă rog reţineţi un aspect
Intrate deja în Noul An
Ca pictor are mult respect
De Media şi Median.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Cum arată noua hartă politică a câștigătorilor la președinția consiliilor județene din România

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.