ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Motivul pentru care o parte dintre fermieri vor rămâne fără subvenție

Motivul pentru care o parte dintre fermieri vor rămâne fără subvenție

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Economic

La finele săptămânii trecute, APIA a început să vireze banii din subvenția pe anul 2015. 536.160 de cereri unice erau pregătite pentru plată în sumă totală estimată de 300 de milioane de euro.

Dintre acestea, o primă tranșă de 27.273 de cereri, în sumă totală de 13.687.915 euro au fost plătite în cursul zilei de vineri. Singura plată care făcea parte din schemele de „bază“ și pentru care s-a decis la APIA să se mai aștepte este înverzirea.

Plata pe înverzire pentru anul de cerere 2015 se va ridica la circa 59 de euro pe hectar, sumă pe care ar urma să o primească fermierii care îndeplinesc condițiile pentru practicile benefice pentru mediu și climă, așa-zisul „greening“ în termeni vestici. Plata a fost introdusă de abia de anul trecut, anul de cerere 2015, iar banii, care vor aduce fermierilor 30% din valoarea maximă a subvențiilor, pot fi încasați de către aceștia anual până în 2020.

Sunt fermieri care acuză că au fost informați greșit de către funcționarii APIA, comunicându-li-se că nu vor fi sancționați de către agenția de plăți datorită unei derogări a CE valabilă pentru anii de cerere 2015 și 2016.

Mulți s-au culcat pe o ureche și nu au respectat regulile impuse de APIA privind diversificarea culturilor, menținerea suprafețelor de pajiști permanente și protejarea zonelor de interes ecologic (ZIE) și au cultivat pământul ca și până acum cu speranța celor 59 de euro/ha în cont. Unde s-a creat confuzia chiar și la nivelul APIA?


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Economic: Alte articole din Botosani