Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Eșec al taxelor auto introduse în timp de guverne: Piața mașinilor second hand aduse din străinătate înflorește

Eșec al taxelor auto introduse în timp de guverne: Piața mașinilor second hand aduse din străinătate înflorește

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Economic

Înmatriculările de autoturisme în România au crescut în prima jumătate a acestui an cu 19,2% ale acestui an față de primele șase luni ale anului trecut, până la 175.317 de unități, potrivit datelor publicate vineri de către Institutul Național de Statistică (INS). Înmatriculările sunt dominate însă de autoturismele second hand aduse din străinătate, în timp ce mașinile noi reprezintă doar în jur de 20% din total.

În primul semestru al anului trecut au fost înmatriculate 147.139 de autoturisme.

În al doilea trimestru al acestui an, înmatriculările de autoturisme - principalul segment al pieței - a crescut cu 13,8% față de al doilea trimestru din 2015, de la 81.087 la 92.295 de unități.  Cumulat pe primele șase luni, numărul de autoturisme noi și la mâna a doua înmatriculate în România a fost de 175.317.

Singurul segment care a scăzut în primul semestru a fost cel al autobuzelor și microbuzelor, cu un declin 7,9%, la 1.296 unități înmatriculate.

În schimb, înmatriculările de autovehicule de transport marfă au crescut cu 17,5%, la 52.312 de unități.

Datele publicate de INS includ înmatriculările cumulate de mașini noi și second-hand, fără a exista detalii legate de ponderea mașinilor noi sau de ocazie în totalul înmatriculărilor.

Însă, potrivit news.ro care amintește date anterioare publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), în primele șase luni din acest an, înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut cu 2,8%, la 35.452 de unități, ritm mult mai scăzut decât cel din Uniunea Europeană, de 9,4%.

În schimb, piața mașinilor second hand din import a avut cel mai bun semestru din ultimii șapte ani, numărul unităților înmatriculate depășind 135.700, în creștere cu 21% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de site-ul de anunțuri Autovit.ro.

Astfel, coroborând statisticile publicate de toate aceste surse, rezultă că 77% dintre autoturismele înmatriculate în România în primul semestru sunt mașini second hand aduse din străinătate și doar în jur de 20% sunt mașini noi.  Aproape 8 din 10 mașini înmatriculate în România sunt second hand, aduse din străinătate.

În 2015, înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut cu 15,7%, la 81.162 de unități. Anul de vârf pentru înmatriculările de autoturisme noi în România a fost 2007, cu 312.589 de înmatriculări.

Taxele aplicate sub diferite forme au fost contestate în instanță de sute de mii de persoane, date oficiale indicând că peste 500.000 de proprietari de autovehicule au intentat procese pentru restituirea taxelor și numai aproximativ 200.000 de dosare au fost deja soluționate. Sursa: profit.ro.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Economic: Alte articole din Botosani